John Bradburne

John Bradburne Zdroj: John Bradburne Society

Britové budou mít prvního svatého od 16. století. Staral se o malomocné v Africe, popravil ho Mugabe

John Bradburne se narodil v roce 1921 v anglickém Westmorlandu. Jeho otec byl anglikánský pastor a shodou okolností také příbuzný lorda Soamse, posledního guvernéra Jižní Rhodesie, který stanul v 60. letech na počátku rhodéské občanské války. V dnešním Zimbabwe působil misionář a konvertovaný katolík John Bradburne od roku 1969 až do své násilné smrti v roce 1979. Svůj život zasvětil péči o malomocné. Nyní se schyluje k Bradbournově svatořečení.

Před tím, než se John Bradburne rozhodl zasvětit svůj život Bohu, bojoval ve druhé světové válce. V roce 1942 se mu podařilo uprchnout z Japonci okupovaného Singapuru, aby utekl do džungle a následně ztroskotal na moři při pokusu o dosažení Brity kontrolovaného území.

Ke katolické církvi konvertoval v roce 1947. Chtěl se stát mnichem, ale jelikož jej žádný evropský klášter nechtěl přijmout, rozhodl se cestovat po světě. Na cestách tak jako učitel, lesník nebo topič na parnících s jediným ruksakem na zádech strávil šestnáct let.

Při návštěvách Anglie zůstával s mnišským řádem Kartuziánů. Během let na cestách mimo jiné absolvoval pěší pochod do Říma a celý rok strávil v malé italské vesnici v horách, kde přebýval v podkroví kostela.

V roce 1956 vstoupil jako laik k františkánům. Po celý svůj život psal Bradburne také básně. Šest tisíc kusů mu v roce 2014 vysloužilo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Je uznán jako nejplodnější anglický básník všech dob. Ve většině básní Bradburne tak či onak reflektoval sílu lásky.

V roce 1969 svého přítele misionáře požádal o radu ohledně jeskyní v Africe, kde by se mohl modlit. John Dove jej tak poprvé přivedl do kolonie malomocných Mutemwa v Jižní Rhodesii, která se nachází asi devadesát mil od dnešní Harare.

Před Bradbournovým příjezdem se správci kolonie chovali k osmdesáti těžce nemocným lidem jako k vyvrhelům. Nemocní byli dokonce nuceni nosit na hlavách pytle v době, kdy do kolonie zavítala návštěva.

Britský misionář zavedl nové pořádky. S malomocnými se společně modlil, jedl, pil, spal vedle nich, ošetřoval jim rány nebo je koupal. Na místě nechal postavit malý kostelík a každému zesnulému vystrojil důstojný pohřeb. Každému ze svých svěřenců napsal také báseň.

V září 1979 odmítl Bradburne opustit malomocné a guerillové jednotky Roberta Mugabeho jej zastřelily pro údajné podezření, že byl informátorem. V kolonii se dodnes hraje hudba, kterou zde v 70. letech složil. Na misionářovu počest se sem pak na výročí jeho smrti každoročně sjíždí desetitisíce lidí.

Na konci života údajně Bradburne vyslovil tři přání – pomáhat malomocným, zemřít jako mučedník a být pohřben podle františkánského ritu. Všechna se mu vyplnila. Vatikán by jej v blízké době měl prohlásit za svatého.