Audrey Tang

Audrey Tang Zdroj: Profimedia.cz

Audrey Tang: Bývalý hacker a nyní první transgender ministryně na světě

V roce 2005 se Tchajwanec  Autrijus definitivně stal Audrey. Je to geniální programátorka a bývalý hacker. Dnes 37letá ministryně digitalizace brání tchajwanskou demokracii proti „velkému čínskému bratru“ a prosazuje své průkopnické nápady, jako například e-referendum.

Teď se již Audrey cítí být ženou, ale podrobnosti o svém přechodu mezi pohlavími si před médii bedlivě střeží, stejně jako svůj životní příběh. První operaci podstoupila, když jí bylo 24 let. „Byla jsem si naprosto jistá, že jsem žena,“ vysvětlila své rozhodnutí. Nevyniká ale pouze tím, že je transgender ministryní pro digitalizaci. Dlouhovlasá Audrey se pyšní IQ 180, daleko za hranicí geniality.

Odmaturovala již ve čtrnácti letech a pak předčasně ukončila svá studia, protože už v patnácti měla několik extrémně úspěšných start-upů. Formálně má pouze středoškolské vzdělání, ale sama se začala učit programovat už v osmi. Doma studovala také řeckou filosofii. V šestnácti založila vlastní společnost a podnikatelskou sféru opustila ve třiatřiceti, aby se mohla angažovat ve veřejné sféře. Pracovala také jako konzultant pro Apple, kde si účtovala jeden bitcoin za hodinu práce.

Během nepokojů v roce 2014, kdy tchajwanské ulice protestovaly proti obchodnímu sblížení s Čínou, začala aktivně bojovat za demokracii ve své zemi, která je obklopená nedemokratickými či kvazidemokratickými státy. Audrey opustila Silicon Valley, kde pracovala, a nechala svým kolegům vzkaz: „Musím ihned odejít, demokracie mě potřebuje.“ Přišla tehdy do parlamentu se sadou „participativních prostředků“, díky nimž mají řadoví občané silnější hlas ve veřejných otázkách.

Nyní ve svém úřadu prosazuje participativní demokracii (u nás má bohužel negativní konotaci). Organizuje e-petice a e-referenda, aby se tchajwanci mohli vyjádřit k co největšímu množství otázek a problémů. Stará se o digitální inovace ve veřejném prostoru a stojí si za radikální transparentností svého úřadu. Novinářům zodpovídá otázky pouze veřejně.

Sama sebe označuje za „spojovatelku“. Snaží se propojit nové technologie s demokracií a Tchaj-wan se zbytkem světa.