Video placeholde

Tragédie v Rusku: Požár nákupního centra zabil 64 lidí, mez nimi hodně dětí. Centrum navíc znovu hoří

Požár nákupního a zábavního centra ve městě Kemerovo na Sibiři má 64 obětí na lidských životech, z toho bylo nejméně devět dětí. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na místní krizový štáb.

Zprávy dříve hovořily o 48 obětech: "Na místě požáru jsme našli ještě 11 mrtvých, čímž je potvrzena smrt 48 lidí," uvedl mluvčí štábu. Záchranáři podle něj pátrají po ještě 16 pohřešovaných. "Mohou být v sálech kin, které se propadly ze čtvrtého na třetí podlaží," dodal.

Požár obchodního a zábavného centra v Kemerovu na Sibiři propukl ještě v neděli, uhasit se jej podařilo až v pondělí. Záchranáři se následně pustili do rozebírání trosek v pátrání po nezvěstných.

Milion rublů rodinám

"Požár byl uhašen, začalo úplné rozebírání trosek. Dým nad obchodním centrem prakticky zmizel. Hasiči ještě polévají vodou doutnající konstrukce, aby nepřipustili opětovné rozdmýchání plamenů," uvedl mluvčí štábu.

Při předchozí bilanci úřady uváděly 64 pohřešovaných, včetně 41 dětí. Tento údaj ale podle záchranářů zahrnuje i všechny nalezené, ale dosud neidentifikované oběti.

Mezi oběťmi jsou i děti, včetně jedenáctileté příbuzné gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360 000 Kč).

Usmrcení z nedbalosti?

V městkých nemocnicích podle agentury Interfax zůstává 12 zraněných, z toho dva jsou v těžkém stavu.

Kvůli požáru byli zatčeni tři lidé, včetně ředitelky centra. Naděžda Suddenoková podle Interfaxu právě čelí otázkám vyšetřovatelů. V médiích se již objevilo, že příčiny požáru se vyšetřují podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti.

Na místě je ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov a ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová.