Jihokorejská veřejnost dohnala svoji olympijskou medailistku Kim Po-rum do blázince.

Jihokorejská veřejnost dohnala svoji olympijskou medailistku Kim Po-rum do blázince. Zdroj: Twitter

Skandální dohra olympiády: Nenávist veřejnosti dohnala jihokorejskou medailistku do blázince

Jižní Korea mohutně slavila na nedávno skončené olympiádě každou získanou medaili. Hry se konaly na domácí půdě a všichni medailisté se okamžitě změnili v hrdiny. Kromě jednoho případu. Ten před pár dny skončil doslova tragicky. Rychlobruslařka Kim Po-rum (25), která získala 24. února stříbrnou medaili v závodě s hromadným startem, skončila před několika dny po masových nenávistných reakcích veřejnosti v psychiatrické léčebně. Psychicky se zhroutila i její matka. Co se stalo?

Jihokorejský ženský rychlobruslařský tým 19. února nepostoupil do semifinále soutěže, protože jedna její členka, Noh Seon-young, nestačila svým kolegyním a dorazila do cíle o téměř 4 sekundy později. Jenže se počítá čas poslední závodnice týmu a Korea byla vyřazena. Právě Kim Po-rum svoji méně zdatnou kolegyni po závodě tvrdě kritizovala a prohru připsala jí. I když měla pravdu, veřejnost se k ní otočila zády. Neodpustila jí, že společně s další závodnicí Pak Či-u, zanechaly Noh Seon-young po závodě na dráze a ihned naštvaně odešly. Noh se mezitím před televizními kamerami utápěla v slzách.

Zejména reakce na sociálních sítích nenechala na sebe dlouho čekat a jihokorejská veřejnost většinově odsoudila Kim Po-rum, že se chovala ke kolegyni velmi nezdvořile a krutě, že zničila týmového ducha. Že místo slov útěchy přispěchala pouze s odsouzením. Nic na vyvolané nenávisti nezměnil ani fakt, že o pět dní později získala stříbrnou olympijskou medaili.

Proti Kim Po-rum byla sepsána i petice, kterou podepsalo až 610 tisíc lidí. Nenávistné útoky nezastavila ani omluva sportovkyně. Národ požadoval její trvalé vyloučení z reprezentace.

Podle agentury Yonhap či deníku The Korea Times nenávist šířená na sociálních sítích a ventilovaná v ostatních jihokorejských médiích vedla až k tomu, že medailistka Kim Po-rum skončila před několika dny v péči lékařů na psychiatrické klinice ve městě Tegu. Diagnóza? Úzkostná neuróza, kterou provázejí záchvaty strachu. S podobnými problémy byla hospitalizována i matka olympijské rychlobruslařky.

Přestože k nemoci je dohnala nenávist veřejnosti, reakce na poslední vývoj jsou pořád smíšené. Zatímco někteří lidé přiznali, že jejich reakce byli přehnané, tak jiní pořád tvrdí, že Kim Po-rum si svůj osud zaslouží.

Přitom Kim Po-rum už po vzniku petice odmítala opouštět svůj pokoj v olympijské vesnici a dokonce jistou dobu držela hladovku. Nic ale nezastavilo šířenou nenávist. Závodnici také po olympiádě opustili její sponzoři.

I tak může skončit jeden vypjatý olympijský příběh, kdy jenom někdo řekl, co si myslí a navíc to byla podle všeho pravda.