Protesty proti mafii a Robertu Ficovi za vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka

Protesty proti mafii a Robertu Ficovi za vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka Zdroj: Reuters

Do ulic Bratislavy vyšly tisíce lidí, aby uctily památku zavražděného novináře Jána Kuciaka
„Útok na novináře = útok na všechny“ Bratislavu zaplavili tisíce lidí, kteří přišli uctít památku zavražděného novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny
K vraždě mladého novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně došlo v obci Velká Mača.
Zavražděný Ján Kuciak (+27) se svou přítelkyní Martinou (+27), která byla zastřelena s ním.
Tisíce lidí v pátek v Bratislavě uctily památku zavražděného novináře a jeho přítelkyně
7
Fotogalerie

Největší pochod od revoluce: Slováci vyšli do ulic, uctili památku zavražděného novináře a jeho partnerky

V Bratislavě se dnes konal smuteční pochod k uctění památky zavražděného investigativního novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Organizátoři pochodu předem dávali na vědomí, že ač jsou si sami vědomi nálady, která panuje ve společnosti, žádají, aby celá akce proběhla v klidu a s úctou. Tak, jak si to Ján a Martina zaslouží. Lidé tuto výzvu respektovali. Přesto, že nedošlo k žádným výtržnostem, dali na náměstí Svobody naši východní sousedé jasně najevo, že jsou nespokojeni se současnou situací v zemi a žádají změnu. 

Podle slovenských médií se pochodu a následného shromáždění na náměstí Svobody zúčastnilo 25 tisíc lidí. Což by znamenalo, že šlo o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989.

Průvod se nejprve vydal z historického centra na náměstí, kde vystoupili řečníci. K lidem promluvil také Christophe Deloire, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic. „Dnes je Bratislava hlavním městem svobody. Novináři v Evropě jsou v nebezpečí. Musíme vyhlásit stav pohotovosti,“ řekl Deloire.

Táňa Pauhofová přečetla dopis, který zaslala Pavla Holcová, zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Holcová se nemohla akce zúčastnit z bezpečností důvodů. V dopise uvedla, že posledního půl roku byla s Kuciakem v intenzivním kontaktu. Na kauze spolu pracovali osmnáct měsíců a byli těsně před koncem.

Na závěr pietní akce zazpíval slovenskou hymnu Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Přidalo se k němu celé náměstí.

Pořadatelé následně akci oficiálně ukončili a vyzvali dav, aby se v poklidu rozešel. Někteří lidé se vydali k úřadu slovenské vlády, kde skandovali protivládní hesla. Nejvíce účastníků smutečního pochodu se přidalo ve chvíli, kdy začali skandovat „Nechceme Fica!“ Po dvaceti minutách se dav před úřadem vlády začal rozcházet, lidé křičeli: „Ještě přijdeme!“

Sedmadvacetiletého novináře pracujícího pro portál Aktuality.sk zavraždil i s jeho stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy.