Školní oběd z fondů EU - ilustrační foto

Školní oběd z fondů EU - ilustrační foto Zdroj: MČ Praha 1

Brusel pošle českým školám až 50 milionů korun na obědy pro chudé děti

Na obědy pro děti z chudých rodin půjde v příštím školním roce dalších 50 milionů korun evropských fondů. Bezplatné obědy pro školáky budou navíc dostupné pro více rodin. O vypsání výzvy informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě. Díky projektu v současnosti bezplatně obědvá zhruba šest tisíc dětí v téměř 480 školských zařízeních.

Projekt bezplatných školních obědů pro děti z chudých poměrů odstartoval v Česku před dvěma lety. Nyní je do něj zapojených devět krajů. "Budu ráda, když se do projektu zapojí více než dosavadních devět krajů," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Pomoc je určena dětem ve věku od tří do 15 let, jejichž rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi. Nově už není nutné splňovat podmínku pobírání těchto dávek alespoň tři po sobě jdoucí měsíce. "Tím pádem na pomoc může dosáhnout více rodin," doplnila ministryně.

Kraje žádají

O dotace na bezplatné školní obědy lze ministerstvo žádat do konce dubna. O peníze mohou požádat kraje, které je pak přeposílají jednotlivým školám. Výše pomoci pro jednotlivé kraje závisí na tom, kolik škol se v dané oblasti do projektu rozhodne zapojit. Celkem je pro kraje připraveno 50 milionů korun.

Projekt odstartoval v roce 2016, kdy se ve zhruba 80 školách Libereckého a Jihomoravského kraje stravovalo přibližně 520 dětí. Další rok se připojil Kraj Vysočina a hlavní města Praha, o rok později se k nim přidal Královéhradecký, Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský a naposledy Plzeňský kraj. Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD).