Katedrála Sv. Marie v australském Sydney - ilustrační snímek.

Katedrála Sv. Marie v australském Sydney - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Tajné bohatství katolické církve v Austrálii - vlastní nepřiznaný majetek v hodnotě 30 miliard dolarů

Australská katolická církev byla odhalena jako největší soukromý majitel budov v provincii Victoria. Vlastní zde nemovitosti v hodnotě 9 miliard dolarů. V celé zemi je to pak podle investigativních novinářů z Faifax Media majetek v hodnotě až 30 miliard dolarů, který je investovaný v realitách, což katolíků dělá jednu z nejbohatších organizací v Austrálii.

Fairfax Media spustilo vyšetřování na základě podezření, že církev neplatí obětem sexuálního zneužívání férové vyrovnání na základě svého majetku. V provincii Victoria totiž církev přiznala v roce 2014 majetek v realitách v hodnotě 109 milionů dolarů, zatímco jeho skutečná cena zde dosahuje zhruba 9 miliard dolarů. Informoval o tom web news.com.au.

Soud přitom vypočítal průměrné odškodnění obětem sexuálního zneužívání v hodnotě 35 tisíc dolarů na základě pouze přiznaného majetku. To ovšem neodpovídá skutečnosti.

„Čísla potvrzují, co jsme věděli. Je zde zásadní nerovnost mezi bohatstvím katolické církve a jejího odškodnění pro oběti sexuálního zneužívání,“ říká Helen Last, ředitelka nadace In Good Faith Foundation, která pomáhá obětem sexuálního zneužívání.

Obětí katolické církve v provincii Victoria je zhruba 620. Čtyřicet z nich bohužel ukončilo svůj život sebevraždou.