Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Lepší léčba psychických nemocí by mohla podle nové studie vydělat miliardy dolarů

Lepší léčba psychických nemocí je podle v sobotu zveřejněné studie organizace Global Happiness Council (GHC) jednou z cest, jak celosvětově zvýšit produktivitu práce i pocity štěstí. Každý dolar utracený za léčbu deprese se vrátí do ekonomiky jako 2,5 dolarů výdělku, a to díky větší výkonnosti v práci, kterou buď nemocný člověk nezvládá, nebo dělá špatně.

„Každý utracený dolar se vrátí, protože psychicky nemocní lidé jsou velmi neproduktivní. Po úspěšné léčbě výkon v práci prudce roste a tato zvýšená produktivita nakonec zaplatí terapii i drahou medikaci,“ píší ve studii odborníci z GHC.

Nejčastějšími psychickými nemocemi jsou podle této zprávy úzkost a deprese. Během života zažije dlouhotrvající depresi nebo stavy úzkosti minimálně čtvrtina populace.

Za každý dolar utracený za léčbu deprese se do ekonomiky vrátí 2,5 dolarů. Číslo je ještě vyšší u úzkostí, kdy se za každý dolar vrátí dolary tři.

Pokud by byly psychické nemoci lépe léčeny, tak by podle odhadů vzrostl celosvětový hrubý domácí produkt až o 5 procent, což by do globální ekonomiky přineslo další biliony dolarů.