Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Lysohlávkami proti depresi? Nový výzkum příchází s překvapivě slibnými výsledky

Psilocybin a houby, které jej obsahují, mohou být přírodní odpovědí na stále stoupající počet lidí užívajících antidepresiva. Skupina vědců z Královské univerzity v Londýně totiž na vzorku pacientů se středními až těžkými depresemi vypozorovala výrazné zlepšení emočního stavu už po dvou terapiích, jichž byla tato látka součástí. Největší změny pak psilocybin dosáhl u lidí, kterým nepomáhaly tradiční způsoby léčby.

Nová studie navazuje na výzkum, jenž potvrdil, že psilocybin dokáže ovlivnit proudění krve v amygdale. Tedy v té části mozku, která nám pomáhá zpracovat emoce, strach i stres. Vliv na případné deprese ale doteď nebyl znám. Současná studie se proto zaměřila na 20 konkrétních pacientů, u nichž pomocí magnetické rezonance zkoumala reakci na tuto netradiční terapii. Vyšetření absolvovali všichni účastníci před prvním sezením a po ukončení druhého sezení, mezi nimiž byl rozestup dvou týdnů. A výsledky ukázaly překvapivě velké, pozitivní změny.

„Terapie pomocí psilocybinu může zmírnit depresi tím, že zvýší intenzitu emocí. Narozdíl od běžných antidepresiv, které jsou kritizovány za to, že v mnoha lidech vytváří pocit emocionální prázdnoty,“ uvedl pro PsyPost.com jeden z autorů studie Leor Roseman.

Tradiční antidepresiva se zaměřují na uvolňování serotoninu přezdívaného hormon štěstí a radosti. Vedlejším účinkem ale bývají právě utlumené emoce. Psilocybin funguje na zcela opačném principu a způsobuje silnější prožitek emocí. A to jak těch pozitivních, tak těch negativních. Na pacienty to má, zdá se, kladný vliv.

„Cítil jsem se tak lehký, jako by se ve mně něco konečně uvolnilo. Byl to emocionální očistec. Ta tíha a úzkost a deprese. Najednou to bylo pryč,“ citují autoři jednoho z účastníků sezení.

Výsledky jsou přijímány s nadšením, je ale třeba upozornit na to, že studie se týkala pouhých 20 pacientů, chyběla kontrolní skupina a šlo jen o velmi krátký časový úsek. Proto by se rozhodně neměl nikdo z čtenářů (ani redaktorů) Reflexu pouštět do amatérských experimentů s lysohlávkami bez dozoru lékařů.