Orlosup bradatý, jeden z nejvzácnějších dravců Evropy, se definitivně vrátil do Alp.

Orlosup bradatý, jeden z nejvzácnějších dravců Evropy, se definitivně vrátil do Alp. Zdroj: Wikipedie

Jeden z nejvzácnějších dravců Evropy, legendární „rozbíječ kostí“, se definitivně vrátil do Alp

Jeden z nejvzácnějších dravců Evropy, orlosup bradatý (Gypaetus barbatus), který podle starých legend unášel staré dámy a zabíjel stáda ovcí, se podle vědců definitivně vrátil do Alp. Projekt jeho návratu, který trval třicet let, se tak podařil. Z nejvyšších evropských hor zmizel tento krásný velký pták na počátku 20. století, kdy zde byla jeho populace vyhubena.

První dva orlosupové bradatí byli do francouzských Alp dovezeni v roce 1987 z Afghánistánu a tehdejšího Sovětského svazu. První potomek se jim ale narodil až po dlouhých deseti letech. Dnes žije ve Francii 26 těchto zvířat a v celém alpském regionu je jich 78. Patří tak pořád k nejvzácnějším dravcům kontinentu. Informoval o tom list Le Monde.

Lidé se těchto legendárních ptáků, kterým se říká i „rozbíječi kostí“, v minulosti obávali. Rozpětí jejich křídel dosahuje totiž až 285 centimetrů a mají červeně zabarvené zorničky. Poněkud strašidelný zjev tak přispěl k legendám, které hovoří o unášení starých žen, nebo masovém zabíjení ovcí. Tato zvířata ve skutečnosti hodují pouze na mrtvolách zvířat.

A proč se jim říká rozbíječi kostí nebo čističi alpských lučin?

Orlosup bradatý rozbíjí velké kosti o skály tak, že je nechá spadnout z výšky 50 až 100 metrů. Samotnými kostmi se ale neživí. Hraje naopak významnou „čistící“ roli v přírodě, protože se živí především mršinami kamzíků, muflonů, nebo i domácích koz a ovcí.