Papež František - ilustrační snímek.

Papež František - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Chilský kněží zneužíval v 80. letech děti. Papež jeho komplice přesto jmenoval biskupem

Papež František I. se na cestě po své rodné Jižní Americe minulý měsíc zastal chilského biskupa Juana Barrose, který byl v minulosti obviněn z nápomoci při ututlání sexuálního obtěžování mladistvých svým přítelem, kněžím Fernandem Karadimou. Papež uvedl, že neexistují věrohodné důkazy o takovém konání biskupa. Nyní se však objevily zprávy o tom, že papež dostal již v roce 2015 dopis od jedné z obětí – Chilana Juana Carlose Cruze.

Juan Cruz nyní poskytl dopis, odeslaný papeži v březnu 2015, redakci britské BBC. Členové papežem založené Komise pro ochranu nezletilých zároveň potvrdili, že psaní o měsíc později předali papežovu poradci ve věcech sexuálního zneužívání, kardinálu Seanu O’Malleymu. Ten poté Cruzovi zavolal, aby předání potvrdil. Vatikán se přesto odmítl k záležitosti nyní oficiálně vyjádřit.

O co přesně v obvinění chilského kněžího jde? Juan Cruz zde obvinil biskupa Barrose ze zamlčování zneužívání, kterého se Karadima v 80. letech dopouštěl na desítkách nezletilých. „Když jsme byli v místnosti s Karadimou a Barrosem, Barros se s Karadimou buď líbal, nebo pozoroval, jak se nás Karadima dotýká nebo nás také nutí k líbání. Karadima mi říkával: Dej pusu vedle mojí a vyplázni jazyk.

Juan Cruz papeži v dopise nabídl svědectví obětí, které byly připraveny podílení se Barrose na zneužívání dosvědčit u soudu. Nakonec papeže poprosil, aby nebyl „jako ostatní“. „Je nás spousta, kteří jsou přesvědčeni, že navzdory všemu právě vy můžete něco udělat. Má víra mne stále drží nad vodou, přesto se o mne pokouší pochybnosti.“

Fernando Karadima nebyl v Chile za své činy nikdy stíhaný vzhledem k promlčecí lhůtě. O jeho vinně však obecně nepanují žádné pochybnosti. V minulosti byl Vatikánem odsouzen k doživotnímu pokání a modlitbám. Poté, co kardinál O’Malley minulý týden otevřeně kritizoval papeže za jeho prohlášení o nevinně biskupa Barrose, papež oznámil, že do Chile vysílá arcibiskupa Sciclunu, experta na problematiku sexuálního zneužívání, který má celý případ znovu prošetřit.