Severokorejský vůdce Kim Čong-un 1. ledna při svém novoročním projevu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un 1. ledna při svém novoročním projevu Zdroj: KCNA

Kim Čong-un opět vyhrožoval Americe, ale chce poslat sportovce na olympiádu do Jižní Koreje

Tradiční novoroční projev severokorejského diktátora Kim Čong-una se nesl v tradičním duchu nekonečného blábolení o úspěších KLDR a vyhrožování jadernými zbraněmi, které by jeho země mohla použít proti USA. Současně ale Kim naznačil, že jedna z nejsledovanějších událostí letošního roku, zimní olympiáda v Jižní Koreji, by mohla proběhnout v klidu. Hodlá tam vyslat své sportovce.

„Celé Spojené státy jsou nyní v dosahu našich jaderných zbraní a červené tlačítko na odpálení raket je vždy na mém stole. To je realita, ne výhrůžka,“ řekl Kim Čong-un ve svém novoročním projevu.

„Tento rok se zaměříme na hromadnou produkci nukleárních hlavic a balistických střel určených pro bojové použití. Tyto zbraně budou použity, pouze pokud bude ohrožena naše bezpečnost,“ pokračoval dále Kim.

Severní Korea testovala v minulém roce několikrát balistické střely a v září provedla šestý test nukleárních zbraní. Porušila tak mezinárodní dohody i sankce a vytvořila velké mezinárodní napětí. Někteří odborníci ale pochybují o tom, že by byla skutečně schopna americké území zasáhnout. Je totiž obklopena americkými protiraketovými systémy a její činnost podrobně monitorují i satelity.

V případě únorových olympijských her ale učinil KIm Čong-un nepřátelské Jižní Koreji nabídku, když v projevu řekl: „Pokud jde o zimní olympijské hry, které se budou brzy konat v Jižní Koreji, bude to pro nás dobrou příležitostí k prokázání prestiže našeho národa a vážně přejeme úspěch olympijským hrám. Jsme ochotni vyslat naši delegaci a přijmout další nezbytná opatření pokud jde o tuto záležitost. Orgány Severu a Jihu se mohou brzy setkat. Jelikož jsme krajané, jsme stejné krve jako Jihokorejci, je pro nás přirozené, že se podělíme o jejich přízeň a pomůžeme jim.“

Na olympiádu se skutečně kvalifikoval jeden severokorejský krasobruslařský pár, který by tam mohl startovat. A Mezinárodní olympijský výbor uvažuje i o tom, že by připustil na start severokorejské sportovce například v běhu na lyžích či v rychlobruslení na krátké dráze.