Teroristické útoky v Paříži

Teroristické útoky v Paříži Zdroj: ČTK

Natáčení filmu o teroristickém útoku v Paříži bylo na nátlak pozůstalých po obětech zastaveno

Natáčení francouzského televizního film Ce Soir-Là (Té noci), který měl popisovat hrůzy teroristických útoků v Paříži, které se odehrály 13. listopadu 2015 a při nichž zahynulo 137 lidí a 413 jich bylo zraněno, bylo zastaveno. Stalo se tak po velkém nátlaku pozůstalých po obětech, ke kterým se připojila veřejnost.

Fiktivní drama mělo na pozadí teroristických útoků, které ohromily Francii i celý svět, rozebírat vztah francouzské svobodné matky a Afghánce, který předtím působil v teroristické organizaci Tálibán. Ústřední hrdinové se měli inkriminované noci potkat jako dva přeživší po útocích. Ženu měla hrát Sandrine Bonnaireová a Afghánce Simon Abkarian.

Jenže proti filmu koncem listopadu tvrdě vystoupila Claire Peltierová. Ta byla právě 13. listopadu před dvěma lety se svým partnerem Davidem v klubu Bataclan na koncertu americké kapely Eagles of Death Metal, když zde zaútočili teroristé. Partner Peltierové byl jednou z 89 obětí masakru v Bataclanu.

Peltierová, která měla se svým partnerem dvě děti, sepsala petici, podle které „je všechno ještě příliš bolestivé“ a v níž žádá z úcty k obětem a zraněným, aby bylo natáčení filmu Ce Soir-Là zastaveno. K její petici se zatím přidalo kolem 40 tisíc lidí. Televize France 2, která film natáčela, před několika dny oznámila, že po emotivních reakcích veřejnosti se rozhodla projekt zastavit, a ani nestanovila, zda bude dokončen.

Z deseti džihádistů, kteří útoky před více než dvěma lety v Paříži spáchali, je ve vězení pouze Salah Abdeslam, který odmítá spolupracovat s vyšetřovateli. Další útočníci byli zabiti. Dalších sedm osob je ve vazbě kvůli obvinění, že mají na útocích nějaký podíl. Některé další podezřelé osoby se ale nepodařilo zadržet.