Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

Izrael oficiálně oznámil, že na konci roku 2018 opustí UNESCO

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) obdržela dnes dopis, ve kterém Izrael oficiálně oznámil, že hodlá z organizace ke konci příštího roku vystoupit. S odvoláním na generální tajemnici Audrey Azoulayovou o tom informovala agentura AP. Izrael avizoval plán na odchod z UNESCO již v polovině října poté, co chystaný odchod oznámily Spojené státy.

Azoulayová dnes uvedla, že izraelského rozhodnutí hluboce lituje. Podle ní se dají rozpory mezi státy překonat jen "uvnitř UNESCO a nikoliv mimo něj". Izrael už dříve označil za důvod svého plánovaného odchodu "systematické útoky", které vůči němu členské státy organizace údajně vedou. K 31. prosinci příštího roku organizaci opustí kromě Izraele i Spojené státy. Jejich ministerstvo zahraničí to oznámilo v polovině října a zároveň kritizovalo údajnou zaujatost organizace vůči židovskému státu. Za jeden z důvodů, proč se rozhodl UNESCO opustit, označil Washington také "nutnost zásadní reformy". Spojené státy přestaly už v roce 2011 posílat organizaci příspěvky poté, co se jejím členem stala Palestina. Stejný krok tehdy učinil i Izrael.

"UNESCO se stalo absurdním divadlem, kde se historie spíše deformuje, než uchovává," řekl letos na podzim izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Reagoval tím na několik kontroverzních rezolucí, které UNESCO letos přijalo. Jedna z nich například kritizovala Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě, které označila za porušení mezinárodního práva. Podle Izraele rezoluce popírala židovské vazby na Chrámovou horu, která je jedním z nejposvátnějších míst v Jeruzalémě.

 

V červenci přijalo UNESCO na seznam kulturního dědictví Hebronské staré město a to jako ohroženou palestinskou památku. Na seznam se tak dostala i Hrobka proroků, kterou Židé uctívají jako Hrobku patriarchů. Izrael označil rozhodnutí za přepisování historie, protože označením místa jako palestinského se podle něj Židům upírá jejich role v této části dnešního Západního břehu Jordánu. Izrael část palestinského Hebronu okupuje a pod okupovanou zónu spadá i zmíněná hrobka.

Už loni přijalo UNESCO na návrh arabských zemí rezoluci, ve které používalo pro místa v jeruzalémském historickém jádru pouze arabské názvy. Podle Izraele dokument opomíjel tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému. UNESCO rozhoduje o zápisu kulturních a přírodních památek na seznam světového dědictví, ale aktivní je také na poli vzdělávání či boje za lidská práva.