Nechtěné burky a nikáby: Po Francii zakázala zahalování žen včetně obličejů i Belgie

Nechtěné burky a nikáby: Po Francii zakázala zahalování žen včetně obličejů i Belgie Zdroj: Profimedia.cz

Po 35 letech do kina. Saúdská Arábie ruší další zákaz, ale musí být dodržen zákon šarí‘a

Další z mnoha omezení veřejného a společenského života v ultraortodoxní muslimské Saúdské Arábii padlo. Po 35 letech budou moci opět lidé chodit do kina, což bylo od počátku 80. let minulého století zakázáno. Za zrušením zákazu stojí Mohamed bin Salmán, syn saúdského krále, který se stal v červnu korunním princem. Ten chce svoji zemi kulturně a ekonomicky reformovat.

Saúdská vláda zrušila zákaz kin v pondělí s tím, že první multiplexy se otevřou už v březnu příštího roku. Cílem kabinetu je pak postupně vybudovat do roku 2030 kolem 300 kin s 2000 plátny. Podle odhadů přinesou kina ekonomice 24 miliard dolarů a 30 000 stálých pracovních míst.

Cílem je postupná diverzifikace ekonomiky, která je dnes živena především z výnosů z těžby ropy a zemního plynu.

Mohamed bin Salmán je od roku 2015, kdy začal více ovlivňovat dění v zemi, více a více vidět hlavně díky různým reformám. Stojí například za novým zákonem, který od příštího roku povoluje ženám řídit automobil a povolil také pořádat veřejné koncerty. Je tvrdý nejenom k opozici, ale i k vlastním lidem, z nichž mnoho nechal uvěznit na základě podezření z korupce.

Podle prohlášení státní saúdskoarabské tiskové agentury, kterou citovala americká agentura Bloomberg, budou ale filmy nadále podléhat cenzuře. Všechna díla musí odpovídat „etickým standardům Saúdské Arábie“ a nesmějí být v rozporu se „zákonem šarí’a morálními hodnotami státu“. Jestli budou kina společná pro muže a ženy, nebo oddělená, se zatím neví. Společná kina by byla dalším průlomem v této zatím velmi konzervativní zemi.