Korunní princ a ministr obrany Mohamed bin Salmán

Korunní princ a ministr obrany Mohamed bin Salmán Zdroj: Profimedia.cz

Špatný vtip: Saúdská Arábie chce vést alianci islámských zemí proti terorismu

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán slíbil, že aliance více než 40 islámských zemí, bude pronásledovat teroristy dokud "nezmizí z povrchu zemského." Přitom právě Saúdská Arábie přes nejrůznější nadace podporuje po celém světě radikální islamisty, kteří pak páchají atentáty.

„Nedovolíme teroristům, aby deformovali naše mírumilovné náboženství. Dnes vysíláme silný vzkaz světu, že jsme se spojili abychom společně bojovali proti terorismu,“ řekl princ Mohamed ministrům obrany nové aliance v hlavním městě Saúdské Arábie, Rijádu. „V minulých letech teroristé operovali v našich zemích a chyběla koordinovaná mezinárodní obrana proti teroristům. To končí dnes, tímto spojenectvím,“ dodal princ.

Korunní princ, který je také ministrem obrany, vytvořil Islámskou protiteroristickou alianci v roce 2015, jako odpověď na zvětšující se hrozbu Islámského státu a mezinárodní kritiku laxnosti islámského světa v boji proti terorismu. Mezi zúčastněnými státy najdeme Egypt, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Afghánistán, Ugandu, Somálsko, Mauretánii, Libanon, Libyi, Jemen či Turecko.

Koho tam naopak nenajdeme jsou regionální nepřátelé Saúdské Arábie - Írán, Irák a Sýrii. Aliance také zahrnuje Katar, který však kvůli zhoršeným vztahům se Saúdskou Arábií své zástupce teď nevyslal.

Jak upozornil britský list The Independent, Koalice islámských zemí vedená Saúdskou Arábií zní jako vtip. Není žádným tajemstvím, že Saúdové patří na celém světě mezi hlavní sponzory terorismu.