Slavný italský malíř Michelangelo. Za tři roky uvidí návštěvníci ve Florencii jeho po staletí ukryté kresby.

Slavný italský malíř Michelangelo. Za tři roky uvidí návštěvníci ve Florencii jeho po staletí ukryté kresby. Zdroj: Wikipedie

Toskánská Michelangelova vila
Toskánská Michelangelova vila
Toskánská Michelangelova vila
Toskánská Michelangelova vila
Toskánská Michelangelova vila
8
Fotogalerie

Tajná místnost s kresbami Michelangela bude ve Florencii poprvé otevřena veřejnosti

Po několika staletích bude pro návštěvníky Medicejských kaplí v bazilice svatého Vavřince v italské Florencii otevřena i tajná místnost, kde slavný malíř Michelangelo Buonarotti nakreslil na zdi mnoho svých kreseb. v Roce 1975 ji náhodou objevil tehdejší ředitel muzea Medicejských kaplí. V současnosti odborníci místo připravují pro otevření veřejnosti, stát se tak má od roku 2020. Očekává se enormní zájem návštěvníků, ale kapacita bude značně omezena kvůli ztíženému přístupu do místnosti.

Podle historiků se Michelangelo (1475 – 1564) ukrýval v tajné místnosti poté, co se připojil v roce 1530 ke vzpouře proti rodu Medicejů, kteří byli jeho chlebodárci. Po dvou měsících se však s nimi usmířil a začal pro ně opět pracovat.

Během svého pobytu v úkrytu pokreslil černou křídou stěny místnosti různými motivy s lidským tělem. V místnosti jsou ale podle expertů na výtvarné umění i kresby, které neodpovídají velmi vysokým standardům slavného malíře, sochaře a architekta. Podle italské agentury ANSA bude místo zpřístupněno v průběhu roku 2020.

„Pracujeme na zpřístupnění tajné místnosti,“ řekla médiím Paola D'Agostino, ředitelka muzea Bargello, které spravuje kaple. 

Přístup do místnosti ale bude pravděpodobně omezen jen na velmi malý počet návštěvníků. Vede totiž do ní velmi úzké a strmé schodiště, které nelze rozšířit vzhledem k přísně chráněnému památkovému objektu.

Bazilika svatého Vavřince (italsky Basilica di San Lorenzo) je jeden z největších florentských kostelů, který se nachází v centru města. Je to místo posledního odpočinku všech vůdčích členů slavného rodu Medici a je to jeden z kostelů, které o sobě tvrdí, že jsou nejstarším kostelem ve městě. Byl vysvěcen už roku 393.