Vláda i většina veřejnosti odmítají v Německu legalizaci marihuany.

Vláda i většina veřejnosti odmítají v Německu legalizaci marihuany. Zdroj: Flickr

Dvě třetiny Němců odmítají legalizaci marihuany, i když ta už je pro nemocné oficiálně přístupná

Přestože německý parlament letos v lednu schválil zákon, kterým byla marihuana oficiálně prohlášena za legální pro lékařské účely, tedy že ji dostávají někteří pacienti trpící vážnými nemocemi, názor Němců na celkovou legalizaci je opačný. Podle posledního průzkumu je až 63 procent Němců proti legalizaci konopí. Tím se dost podstatně liší od mnoha jiných západních zemí. 

Výsledky průzkumu zveřejnila v pondělí agentura Forsa a podle něj 63 procent Němců nesouhlasí s legalizací marihuany. Naopak jen 34 procent dotázaných si myslí, že by dospělí měli mít možnost nakupovat konopí pro vlastní potřebu ve specializovaných prodejnách.

Pro zákaz jsou více ženy než muži. Podporují ho také výrazně především lidé nad 60 let, ale poměrně překvapivě ani u osob mladších 30 let nezískala legalizace většinu. U mladých generací je její podpora 43 procent.

Názor se také liší podle podpory politickým stranám. Například 72 procent stoupenců vládnoucí CDU, kterou vede Angela Merkelová, je proti legalizaci konopí. To samé číslo vyšlo podle průzkumu i u příznivců sociálních demokratů. Naopak největší souhlas panuje u levicových stran a zelených.

Výzkum provedla agentura Forsa 7. a 8. listopadu na vzorku 1000 osob.

Problémem pro nemocné lidi, kterým bylo povoleno užívat konopí z lékařských důvodů, je pak ten, že získat od doktora v Německu zvláštní povolení je poměrně složité. Podařilo se to zatím jen tisícovce lidí. Navíc si musí náklady platit sami. Většina z nich si také stěžuje, že marihuana je velmi předražená, přestože se pod přísným dohledem pěstuje přímo v Německu a přestala se dovážet.

Přestože je marihuana ilegální, její kouření není v Německu kriminalizováno.