Vladimir Putin.

Vladimir Putin. Zdroj: Profimedia.cz

Petrohrad. Ilustrační snímek
2
Fotogalerie

Policie v Petrohradě zatýkala Putinovy odpůrce

Podle agentury Reuters a rádia Echo Moskvy putinský režim v Ruské federaci opět zasáhl proti odpůrcům současného prezidenta. Přes 400 lidí se prý dopustilo rušení veřejného pořádku, a tak je policie zadržela. Většina z nich však byla aktivními opozičníky současného režimu.

Agentura Reuters poznamenala, že šlo o další zátah proti potenciálním odpůrcům současné vlády kolem svátku národní jednoty. Ten nahradiloslavy bolševické revoluce z roku 1917.

Podle rádia Echo Moskvy, které je kritické vůči současnému ruskému vedení, kontrolovali policisté hlavně mladé lidi.

Policie uvedla, že někteří ze zadržených u sebe měli nože a zbraně k sebeobraně. Jsou mezi nimi členové nacionalistického hnutí Artpodgotovka. Jeho šéf Vjačeslav Malcev vyzval příznivce, aby dnes přišli protestovat proti vládě. V kontextu stého výročí říjnové revoluce, které připadá na úterý, hovořil o nové revoluci, informovala agentura DPA. Ruské úřady řadí Artpodgotovku mezi teroristické organizace. V pátek tajná služba FSB oznámila, že zadržela více spiklenců z řad hnutí, kteří se prý chystali v Moskvě a okolí podpalovat sídla úřadů a přepadávat policisty.