Švédská novinářka Kim Wallová

Švédská novinářka Kim Wallová Zdroj: Tom Wall

Posun v případu vraždy novinářky Wallové. Vynálezce Madsen ji rozřezal, stále ale popírá, že ji usmrtil

Novinářku Kim Wallovou, která zemřela letos v srpnu za dosud nevyjasněných okolností na ponorce vynálezce Petera Madsena, podle nejnovější výpovědi vynálezce skutečně sám rozřezal. Změnil tak již poněkolikáté svou verzi, jak se tragédie odehrála. Jeho věrohodnost se stále snižuje, a naopak vyvstávají další otázky.

O změně výpovědi hlavního podezřelého v exponovaném případu informovala agentura Reuters s odvoláním na brífing, který dnes dopoledne uspořádal tým dánských kriminalistů, jenž se případem zabývá. Podle nové výpovědi muž novinářčino tělo skutečně rozřezal, avšak až ve chvíli, kdy byla žena mrtvá.

Kim Wallová prý zemřela na otravu oxidem uhelnatým, který se na palubě začal nekontrolovaně šířit. Ženinu vraždu dále popírá. Rozřezal prý její mrtvé tělo. Proč je rozřezal, neuvedl, stejně tak nedokázal vysvětlit, proč zemřela pouze Wallová, a nikoliv on sám. Vedoucí týmu vyšetřovatelů Jens Møller Jensen uvedl, že bude nutné tuto novou verzi konfrontovat s výsledky lékařských zpráv i forenzních analýz, které mají kriminalisté k dispozici.

Kvečeru 10. srpna letošního roku odešla Kim Wallová za Peterem Madsenem, dopravním inženýrem, výrobcem ponorek, vynálezcem a spolumajitelem vlivné kodaňské společnosti. Jako novinářka na volné noze s ním chtěla udělat rozhovor. Měl proběhnout v ponorce, kam také Kim odešla. O třináct dní později ji policie identifikovala, respektive její bezhlavé tělo. Po delší době našli policisté i odřezané části novinářčina těla. Případ vzbudil v Dánsku i jejím rodném Švédsku mimořádnou pozornost, jež stále trvá, a to i vzhledem k tomu, že vynálezce Madsen neustále mění verze, jak se událost odehrála.

Kim Wallová byla freelancerka, jejíž texty nacházeli čtenáři v několika světových denících. Psala pro Guardian, New York Times nebo South China Morning Post. O Madsenovi chtěla napsat reportáž zaměřenou na jeho dráhu konstruktéra a vynálezce, konkrétně o jeho ponorce Nautilus, kterou zkonstruoval v roce 2008.