Poláci se dočkají nového státního svátku

Poláci se dočkají nového státního svátku Zdroj: ČTK/AP

Poláci budou mít nový státní svátek. Na počest těch, kteří za války pomáhali židům

Polský prezident Andrzej Duda (PiS) navrhl, aby v zemi vznikl státní svátek věnovaný těm, kdo během 2. světové války pomáhl zachraňovat své židovské spoluobyvatele. Pokud zákon schválí Sejm, státní svátek budou naši sousedé slavit 17. března. 

Duda o svém záměru hovořil při příležitosti 75. výročí vzniku Rady pro pomoc židům, známé spíše pod polským názvem Żegota, která v okupovaném Polsku působila od roku 1942. Prezident ve středu vyznamenal několik Poláků, kteří se zasloužili o pomoc židům. Během ceremoniálu, kdy několik žen a mužů obdrželo státní vyznamenání, Duda prohlásil, že tito lidé si zaslouží více než vyznamenání. Proto má 17. březen nyní připomínat ty, kdo se vzepřeli systematickému vyvražďování židů na území okupovaného Polska a pokusili se alespoň zlomek židů zachránit.

Duda při svém projevu zdůraznil, že v otázce 2. světové války musí být jasně stanoveno, „kdo byl zločinec a kdo hrdina, kdo ukázal soucit a kdo byl naopak darebák, který si zaslouží odsouzení.“ „Rozhodl jsem se navrhnout zákon zabývající se touto problematikou, který v nejbližší době dostane k projednání dolní komora parlamentu. Duda během svého proslovu užil záměrně výraz, který měl evokovat poklidné polsko-židovské přátelství – „společenství přátel“, v angličtině výstižněji znějící „Commonwealth of Friends“.

Ačkoliv gesto Andrzeje Dudy je chvályhodné, je třeba připomenout, že kvůli připomínání pomoci židům možná zbytečně ustupuje do pozadí debata o polském antisemitismu, který byl bohužel také častým jevem nejen za 2. světové války. Nelze tedy obecně říci, že když mají Poláci vysázeno nejvíce stromů v Aleji spravedlivých v památníku obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem, byli právě oni nejzanícenějšími ochránci židovského etnika.