Obrázek ze soudního líčení s „mámou džihádu“ Christine Rivierovou.

Obrázek ze soudního líčení s „mámou džihádu“ Christine Rivierovou. Zdroj: Twitter

Francie přitvrdila: Posílá do vězení matky bojovníků Islámského státu. Stačí, když syny podpoří

Máma džihádu. Tak nazývají francouzská média jedenapadesátiletou Christine Rivierovou, která byla minulý pátek odsouzena k pěti letům vězení za to, že byla „součástí teroristické organizace“. Rivierová podle dostupných informací nikde nebojovala a ani nespáchala žádný teroristický čin, jen vehementně podporovala svého syna Tylera, který se v Sýrii postavil se zbraní v ruce na stranu Islámského státu.

Christine Rivierová v letech 2013 a 2014 třikrát cestovala do Sýrie, kde její syn Tyler bojoval v řadách Islámského státu. V rámci své podpory pomáhala do Sýrie cestovat také některým ženám a dokonce se u toho pokusila hledat pro své dítě nevěstu. Soudu ale řekla, že za synem jezdila především proto, že se obávala, že se nevrátí domů.

Podle francouzských vyšetřovatelů a tajných služeb, ale Rivierová podporovala džihádisty i finančně a sdílela na internetu také jejich propagandu, včetně videí, kde jsou zajatcům uřezávány hlavy.

Její syn Tyler byl podle tajných služeb především v blízkém kontaktu s belgicko-marockým islamistou Abdelhamídem Abaaoudem, který měl řídit teroristické útoky v Paříži v listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí.

Rivierová byla zatčena už předtím, v červenci 2014, kdy připravovala svoji čtvrtou cestu do Sýrie. Tyler byl zadržen v roce 2015 v Turecku a následně ho místní úřady vydaly do Francie, kde čeká na soud.

Před dvěma týdny byla také odsouzena Nathalie Haddadiová (43), matka jiného teroristy, ke dvěma letům vězení, protože financovala některé aktivity svého syna, který také bojoval v Sýrii. „Proč jsem obviněna z terorismu, když pouze pomáhám finančně svému synovi?,“ namítala Haddadiová u soudu.

Ve Francii je ale od listopadu 2015 vyhlášen kvůli napjaté bezpečnostní situaci výjimečný stav a některé zákony byly zpřísněny, týkají se právě napomáhání teroristickým skupinám. Útoky islamistů to ale v zemi galského kohouta nezastavilo.