Video placeholde
Rob Ford
Rob Ford
Král cracku a starosta kanadského Toronta
Rob Ford
4
Fotogalerie

Exstarosta Toronta bral drogy, opíjel se a měl homofobní narážky, teď chce po něm město pojmenovat stadion

Kouřil veřejně crack, opíjel se, dělal opakovaně homofobní či rasistické narážky, napadl několik žen. Přesto byl kanadský politik Rob Ford poměrně oblíbený a v letech 2010 až 2014 byl dokonce starostou Toronta. Jeho skandály vždy rozdělovaly společnost a to se děje i po jeho smrti. Ford zemřel na rakovinu loni v březnu a město Toronto chce na jeho počest přejmenovat sportovní stadion na předměstí. To se ale vzhledem k Fordově výstřelkům mnoha lidem nelíbí.

Noviny Toronto Star 28. záři napsaly, že zastupitelé města obdrželi od současného starosty Johna Toryho dopis, ve kterém podporuje návrh, aby byl stadion Centennial Park přejmenováný právě po Robovi Fordovi. Místo je využíváno hlavně pro americký fotbal a nachází se na torontském předměstí Etobicoke, kde se bývalý kontroverzní starosta narodil.

Jeho nástupce Tory v dopise napsal, že přejmenování stadionu by bylo uznáním za Fordův „jedinečný přístup k veřejné službě“. V tom se překvapivě všechny strany sporu shodují, přestože zastávají zcela opačné pohledy.

Ford byl skutečně „jedinečný“ – mluvil občas i na veřejnosti hodně sprostě, nepopíral, že bral drogy, obtěžoval ženy, napadal novináře, nebo na zasedání zastupitelstva tancoval. Přesto byl u mnoha lidí hodně populární. Například ve volbách starosty v roce 2010 získal až 47 procent hlasů.

Někteří lidé mu vyčítali nejenom opakované skandály, ale také to, že vytrvale škrtal v mnoha sociálních programech. A na to jsou Kanaďané žijící v hojnosti, o kterou se stará také stát, hodně citliví.

Video, na kterém bývalý starosta Toronta Rob Ford kouří crack najdete v úvodu článku.