Budova rakouského parlamentu

Budova rakouského parlamentu Zdroj: Wikimedia Commons

V rakouském parlamentu objevili po více než 70 letech obrazy a busty zobrazující Hitlera

Budova Národní rady, jedné z komor rakouského parlamentu, prochází několikaletou náročnou rekonstrukcí. Dělníci, kteří se na opravách 134 let staré budovy podílejí, objevili minulý týden v jejich sklepech neobvyklá umělecká díla. Našli zde po více než 70 letech od jejich uskladnění čtyři malby a dvě busty, které zobrazují německého nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

„Není to až takové překvapení, když rekonstruujete a vlastně kompletně vyčistíte budovu po více než 130 letech. Navíc za druhé světové války sloužila budova jako místní sídlo nacistické strany NSDAP,“ řekla k neobvyklému nálezu mluvčí parlamentu agentuře AFP.

Všechny artefakty s Hitlerem, které byly nalezeny ve velké krabici, byly ihned předány historikům, kteří se společně s dalšími profesemi věnují zkoumání dějin parlamentní budovy.

S konkrétním výsledkem bádání, které se zvlášť věnuje i době nacistické nadvlády, by měla být veřejnost seznámena někdy na jaře příštího roku.

Velká renovace rakouského parlamentu bude trvat několik let. Zákonodárci se mezitím scházejí v nedalekém paláci Hofburg, který byl do roku 1918 sídlem panovníků rakousko-uherské monarchie a dnes je sídlem prezidenta, Rakouské národní knihovny a několika muzeí.