Petr Šabach

Petr Šabach Zdroj: Profimedia

Zemřel spisovatel Petr Šabach, autor námětů k Pelíškům a Pupendu

Ve věku 66 let zemřel v sobotu po vážné nemoci spisovatel Petr Šabach. ČTK to dnes řekl Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka, které vydává Šabachovy knihy. Šabach je autorem mnoha humoristických románů a povídek. K nejznámějším patří povídková sbírka Hovno hoří, podle níž vznikl úspěšný film Pelíšky.

Nakladatelství Paseka o úmrtí informoval syn spisovatele Jan Šabach. "Petr Šabach zemřel doma, jak si přál. Na jeho přání bude rozloučení bez obřadu, jen v rodině," uvedl Růžička.

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v rodině vojáka z povolání. Již v 70. letech vycházely jeho povídky v časopisech a úplně první knihu, sbírku povídek Jak potopit Austrálii, vydal Šabach v roce 1986. To už měl za sebou všelijaká povolání - technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, noční hlídač v Národní galerii nebo odborný referent Galerie hlavního města Prahy.

Následovaly knihy Hovno hoří, Opilé banány nebo Putování mořského koně. Jeho díla se stala námětem několika filmů, za nimiž stáli režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Kromě Pelíšků to byla například Šakalí léta, Pupendo či U mě dobrý. Hřebejk ČTK řekl, že bude vždy vzpomínat na procházky po pražských Dejvicích, při nichž Šabach jemu a Jarchovskému vyprávěl. "Skutečně nejvíc si ho vybavuji jako vypravěče. Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih," uvedl Hřebejk.

"Rád chodím na pivo a v hospodě vyslechnete spoustu historek. Hodně těch věcí je odposlouchaných. Vždyť já nejsem nic jiného než zloděj nejrůznějších příhod, které se snažím domýšlet," popsal před lety svou práci ČTK sám Šabach. "Mé spisovatelské cíle jsou celkem skromné - aby můj text alespoň pár lidí pobavil a abych se za něj nemusil stydět," řekl.

Jeho díla vycházejí již po více než dvě desetiletí v nakladatelství Paseka. Jeho ředitelka Anna Rezková Horáčková ČTK řekla, že úmrtím Šabacha přišla o rodinného přítele. "Můj táta byl Petrův velký kamarád. Je to rána nejen pro nakladatelství, ale hlavně osobní," uvedla. Ze Šabachových knih si nejvíce oblíbila asi Putování mořského koně. "Je to o tatínkovi na mateřské dovolené. Humor v téhle knížce je mi nejmilejší," dodala.

"Petr Šabach popisoval léta totality s humorem, který současně nezastíral jejich zrůdnost. Bude tu velmi chybět. Upřímnou soustrast rodině," uvedlo na twitteru ministerstvo kultury.