Holštýnský skot - ilustrační snímek.

Holštýnský skot - ilustrační snímek. Zdroj: Wikipedie

Francouzský koncern přesune na Sibiř 5000 krav. Cena mléka stoupla v Rusku za rok o 14 procent

Francouzský gigant Danone oznámil, že do konce září převeze do Ruska 5000 krav. Blízko sibiřské Ťumeně za tímto účelem zakoupil šedesátihektarovou farmu. Firma se tak bude snažit snížit cenu mléka, jež od zavedení ruského embarga na dovoz potravin z evropských zemí ze srpna roku 2014 stabilně roste. Za poslední rok stoupla o celých 14 %.

Holštýnské krávy z Holandska a Německa absolvují cestu dlouhou čtyři a půl tisíce kilometrů. Oficiálně by se jimi vyprodukované mléko mělo na ruský trh dostat v květnu příštího roku. Danone se tak snaží bojovat proti vysokým výkupním cenám mléka. Po Spojených státech, Francii a Číně pro ni Rusko představuje zemi s čtvrtým nejvyšším obratem.

Danone se jako největší producent mléčných produktů na světě stalo po akvizici ruského Unimilku v roce 2010 jedním z nejdůležitějších hráčů také na ruském trhu. Ředitel ruské sekce Danone Charlie Cappetti agentuře Bloomberg sdělil, že vedení společnosti doufá, že se inflace cen mléka v příštím roce zpomalí. Dojít by k tomu mělo v důsledku vyrovnání nabídky a poptávky spolu s novou produkcí mléka na Sibiři.

Jednou z hlavních příčin růstu cen mléka a mléčných produktů je výrobně-potravinové embargo zavedené ruskou vládou v odpověď na sankce Evropské unie. Dovážet se do Ruska nesmí již tři roky ani mléčné výrobky. Na poptávku po specifických druzích sýrů, dříve dovážených z Francie a Itálie, rychle zareagovali místní výrobci. Poptávka po mléku jako základní surovině tak stoupla a s ní automaticky také výkupní ceny.

V červenci letošního roku podepsal prezident Vladimir Putin prodloužení embarga do prosince 2018. Ačkoliv prokremelská média dlouhodobě trvají na tom, že ekonomická válka s Unií zemi v podstatě nepoškozuje, a naopak jí pomáhá diverzifikovat potravinářskou produkci, konzumenti dopad jednoznačně pociťují. Zúžil se výběr, zhoršila se kvalita, o nárůstu cen ani nemluvě.