Londýnský Big Ben na čtyři roky utichne.

Londýnský Big Ben na čtyři roky utichne. Zdroj: profimedia.cz

Londýnská dominanta Big Ben utichne až do roku 2021

Věhlasné londýnské hodiny na břehu Temže v srdci Londýna se naposledy rozezněly toto pondělí. Předpokládaná délka opravy hodin, ale také věže je čtyři roky. Big Ben by se měl rozeznít jen při slavnostních příležitostech.

Hodiny známé spíše pod názvem Big Ben už se vlastně Big Ben nejmenují. Přesto jsou širokou veřejností stále známé pod svou přezdívkou, ačkoliv v roce 2012 odhlasoval britský parlament, že se Clock Tower, alias Big Ben, přejmenuje na Alžbětinu věž. Když návrh schválila Dolní sněmovna koncem července roku 2012, název se oficiálně změnil a poslanci tak vyjádřili úctu královně Alžbětě II., která před pěti lety slavila diamantové jubileum nástupu na trůn – v roce 2012 tomu bylo přesně 50 let.

Oprava, která začne v pondělí, však není zdaleka jedinou příležitostí, kdy v historii obřích hodin nastalo ticho. Kupříkladu během první světové války se od roku 1916 Big Ben v noci neosvětloval a neodbíjel. Britský parlament tak rozhodl proto, aby monumentální věž nemohla sloužit jako navigace pro německé vzducholodě Zeppelin. Během první světové války zůstaly hodiny nepoškozené, ovšem během druhé světové války ciferníky poničily německé nálety na Londýn, a tak hodiny utichly i v roce 1941. Roku 1961 pak hodiny zastavil sníh a led, jenž pokryl ručičky i ciferník.

I interiér Alžbětiny věže čeká rekonstrukce, která bude probíhat souběžně s opravou hodin. Je zajímavé, že věž je pro turisty nepřístupná, ačkoliv je to jedno z nejvyhledávanějších míst v Londýně. Pro Brity je prohlídka možná, avšak pouze pokud si ji dohodnou skrze „svého“ poslance. Na prohlídky se však čeká dlouho, je o ně totiž velký zájem.

Výstavba hodin na Alžbětině věži, tenkrát ještě Clock Tower, byla dokončena v roce 1859. Jsou považovány za vůbec nejpřesnější věžní hodiny na světě. Jsou umístěny 55 metrů nad zemí, úctyhodná je také délka ručiček – hodinová je dlouhá 2,7 metru, a minutová dokonce 4,3.