Svatba amerického herce George Clooneyho a britské právničky libanonského původu Amal Alamuddinové

Svatba amerického herce George Clooneyho a britské právničky libanonského původu Amal Alamuddinové Zdroj: Reuters

George Clooney a jeho žena chtějí vzdělávat dětské uprchlíky ze Sýrie, podpoří jich na 3 tisíce

Hollywoodský herec George Clooney a jeho manželka, advokátka Amal se rozhodli pomoci syrským uprchlíkům, kteří ze své válkou rozvrácené země uprchli do sousedního Libanonu. Jejich fond pomůže tisícům dětí-uprchlíků dosáhnout alespoň na základní vzdělání.

„Nechceme zatratit celou jednu generaci jen proto, že se narodila v nesprávný čas na nesprávném místě,“ uvedli manželé Clooneyovi ve společném prohlášení. Amal Clooneyová, známá advokátka a odbornice na lidskoprávní materii, porodila minulý měsíc svému manželovi dvojčata. „Tisíce mladých syrských uprchlíků jsou v nebezpečí. Hrozí, že bez pomoci druhých se z nich nikdy nestane produktivní pracovní síla,“ uvedli dále. „Formální vzdělání to může změnit,“ uzavírají.

George Clooney a jeho žena založili zvláštní fond, který se jmenuje Clooney Foundation for Justice. Díky penězům, které do vzdělání syrských uprchlických dětí chtějí investovat, bude možné nakoupit počítače, vyškolit a zaplatit pedagogy a zajistit prostory pro výuku. Agentura Reuters uvedla, že částka, jíž Clooneyovi již uvolnili, bude 3,25 milionu dolarů, v přepočtu tedy zhruba 72,3 milionu korun.

Částka by měla postačit pro vzdělání alespoň pro 3 tisíce dětí. Systém, kterým budou peníze užity, už je vymyšlený – skrze známé společnosti jako Google nebo HP se přímo na místě bude realizovat nákup technologií, místní UNICEF pak zajistí odborníky na vzdělávání.

Podle údajů OSN žije v Libanonu, v sousední zemi válkou zničené Sýrie, milion syrských uprchlíků. Téměř polovinu tohoto čísla tvoří děti do 18 let. Uprchlíci žijí většinou ve zvláštních uprchlických táborech. Největší počet syrských uprchlíků se usadil v blízkosti syrských hranic, tedy na západě země v okolí oblasti Bikáa. Další centrum je okolo hlavního města Bejrút.