27 kontatních čoček, které ženě vyjmuli z očí až lékaři

27 kontatních čoček, které ženě vyjmuli z očí až lékaři Zdroj: British Medical Journal

Neuvěřitelný případ: Žena zapomněla v očích 27 kontaktních čoček, přišli na to lékaři při chirurgickém zákroku

Britský zdravotnický web British Medical Journal přinesl včera zprávu, nad níž se podivují laická i odborná veřejnost. Šestasedmdesátiletá pacientka, která přišla do nemocnice na předoperační vyšetření, byla podle oftalmologů, kteří o případu informovali, objevem „šokována“ a nedokázala si vysvětlit, jak se do jejích očí dostalo 27 kontaktních čoček.

Doktoři z anglické Solihullské nemocnice (England Solihull Hospital) byli podle zprávy, kterou o případu vydal citovaný medicínský web, překvapeni, stejně jako později pacientka. Žena šla do nemocnice na předoperační vyšetření, měli jí totiž operovat šedý zákal. Když pacientku uspali, tým očních specialistů si všiml, že v oku pacientky jsou staré kontaktní čočky. Byly slepené do jednoho velkého chuchvalce, jak si je pacientka stále nasazovala na sebe.

Poté, co byla žena odoperována, jí lékaři sdělili, že měla v očích 27 kontaktních čoček, a ptali se jí, jak je možné, že si toho nevšimla. Pacientka nejprve nedokázala na otázku odpovědět. „Většinou když kontaktní čočky přenáším, okamžitě začnu cítit klasické symptomy,“ popsala pacientka. „Pálení očí, suchost, zarudnutí,“ dodala. Lékaři se kvůli ojedinělosti tohoto případu rozhodli informovat veřejnost. „Nikdo z nás nic takového v životě neviděl,“ uvedl pro Medical Journal lékař Rupal Morjaria, který vedl ženinu operaci. „Když jsem ji pak viděl dva týdny po operaci, tvrdila, že se s odstraněnými čočkami cítí mnohem příjemněji,“ popsal lékař na dotaz, jak se žena po operaci zotavuje.

Žena, jejíž jméno britská média ani lékaři záměrně nezveřejnili, nebyla v nošení kontaktních čoček, jejichž aplikace a nošení může být pro nové uživatele obtížné, žádným nováčkem. Seniorka totiž nosí čočky již 35 let. Většinou prý nosila měsíční čočky, tj. čočky s třicetidenní expirací, někdy je ale střídala s denními. A proto se také údajně stala ona „nehoda“ se sedmadvaceti nevyjmutými čočkami – žena si prý z roztržitosti občas zapomněla vyndat denní čočku, ráno si nevzpomněla, zda ji má, nebo ne, a nasadila si proto další. Takto jich zvládla nastřádat neuvěřitelných 27, aniž by ovšem pociťovala symptomy, které většinou lidem napoví, že mají čočky v očích. Žádný z nich se ale nedostavil, a tak britské důchodkyni pomohli od masy čoček nastřádaných v jejích očích až lékaři.