Garri Kasparov.

Garri Kasparov. Zdroj: Profimedia.cz

Šachový velmistr Kasparov se po dvanácti letech boje proti Putinovi vrací k boji na šachovnici

Ruský mistr světa v šachu mezi lety 1985 a 1993 se po dvanácti letech, které strávil především jako opoziční politik, rozhodl vrátit ke svému původnímu povolání. Poprvé by se měl představit na turnaji v srpnu v americkém St. Louis. Mezi šachisty i širší veřejností panují dohady o možné příčině Kasparovova návratu. Stýská se mu, přestala ho bavit politika nebo potřebuje vydělat peníze?

Garri Kasparov oznámil konec kariéry v roce 2005. Tehdy říkal, že v šachu dosáhl všeho, čeho dosáhnout mohl. Ve stejném roce založil Sjednocenou občanskou platformu, jež byla několik let členem aliance Jiné Rusko. V září 2007 se pokusil kandidovat na prezidenta, kvůli byrokratickým obstrukcím se však ani nedostal na volební lístky. O šest let později Rusko, podle svých slov ze strachu z pronásledování, opustil a v současné době žije ve Spojených státech. Ruský režim považuje za „diktaturu jednoho muže“ a do vlasti už se vrátit nehodlá.

Šachy však Kasparov nepověsil zcela na hřebík nikdy. Během let politického aktivismu se účastnil exhibičních turnajů a trénoval současného lídra světového žebříčku Nora Magnuse Carlsena. Návrat Kasparova na šachovou scénu může zkomplikovat jeho dvouletá diskvalifikace, kterou mu v roce 2015 uložila Mezinárodní šachová federace FIDE. O rok dříve se Kasparov neúspěšně ucházel o pozici jejího šéfa. Tu od roku 1995 zaujímá Kirsan Iljumžinov. Kasparov jej během kampaně obvinil ze spolupráce s „diktátorským režimem Vladimira Putina“ a z korumpování celé organizace.

Krátce poté však byla bývalá světová jednička usvědčena z korupce sama. Během volebního klání mu organizátor asijských turnajů Ignatius Leong slíbil podporu asijských zástupců federace za pět set tisíc dolarů. Po Kasparovově zvolení měla být založena „Kasparovova šachová nadace pro Asii“, která měla od federace získávat značné finance. Kasparovův zákaz účasti v profesionálních kláních vyprší až v říjnu letošního roku.

Jaký výkon od Kasparova v případě účasti na šampionátu v St. Louis očekávat, nikdo netuší. Iljumžinov vše komentoval slovy: „V šachách neběháte po stadionu, můžete hrát i na internetu. Kasparov mohl klidně všechna ta léta hrát pod cizím jménem a trénovat.“ Zda tak má čtyřiapadesátiletý politik stále šanci zatřást šachovým světem, zatím nikdo netuší.