Garri Kasparov

Garri Kasparov Zdroj: Profimedia

Zeman páchá zločin proti vlastnímu národu, uráží lidi, kteří zemřeli v roce 1968, říká Garri Kasparov

Mistr světa v šachu (v letech 1985 až 2000) Garri Kasparov velmi tvrdě odsoudil některé výroky prezidenta Miloše Zemana týkající se Ruska. Kasparov důrazně varuje svět před Vladimirem Putinem a tvrdí, že je nutné ho zastavit dřív, než bude pozdě. V této souvislosti odsoudila šachová legenda i státy a politiky, kteří kritizují protiruské sankce. Mezi jinými i Zemana.

Kasparov v rozhovoru pro web euobserver.com kritizoval kvůli výzvám k zrušení sankcí konkrétně maďarského premiéra Viktora Orbána a českého prezidenta Miloše Zemana. Řekl, že tím „páchají zločiny proti historii vlastních národů. Je to urážka lidí, kteří zemřeli v letech 1956 a 1968 pod pásy sovětských tanků, tak, jak umírají dnes lidé na Ukrajině“.

Garri Kasparov, který je skvělý šachista, ale zatím neúspěšný politik, je jedním z nejznámějších otevřených kritiků Putina v Rusku. Několikrát byl už kvůli tomu zadržen policií, ale režim se ho neodvažuje uvěznit, jako jiné oponenty současné vlády a prezidenta.

Kasparov navíc kritizoval nedávno Zemana i za jeho rozhlasové výroky ke skupině Pussy Riot a ruským politickým vězňům. Na Twitteru napsal, že Zeman byl opilý, že výroky jsou stupidní a že podle všeho už vyhlíží místo u Gazpromu, ruského ropného giganta.

V souvislosti s Putinem Kasparov v euobserver.com také řekl, že Evropská unie se dopouští ve vztahu k Rusku „strategického selhání“. „To, co vidíme v Rusku, je obroda imperialismu a nacionalismu v jeho nejnebezpečnější podobě,“ řekl Kasparov a dodal, že vše připomíná nacistickou propagandu v předvečer druhé světové války.