Francouzský prezident  Macron si zahrál na Jamese Bonda - z helikoptéry slanil na jadernou ponorku.

Francouzský prezident Macron si zahrál na Jamese Bonda - z helikoptéry slanil na jadernou ponorku. Zdroj: Twitter Emmanuela Macrona

Emmanuel Macron na jaderné ponorce Le Terrible.
Emmanuel Macron na jaderné ponorce Le Terrible.
Emmanuel Macron na jaderné ponorce Le Terrible.
Emmanuel Macron na jaderné ponorce Le Terrible.
Emmanuel Macron na jaderné ponorce Le Terrible.
5
Fotogalerie

Jmenuji se Macron, Emmanuel Macron: Francouzský prezident slanil jako Bond na jadernou ponorku

Francouzský prezident Emmanuel Macron si před několika dny zahrál na Jamese Bonda, když z helikoptéry slanil na jadernou ponorku typu Triomphant – Le Terrible poblíž Brestu v severozápadní Francii. Prezident strávil na moři čtyři hodiny. Kromě setkání s veliteli a posádkou se účastnil také simulace startu jedné z balistických raket, kterými je ponorka vybavena.

Emmanuel Macron si od svého zvolení v květnu letošního roku krok po kroku buduje svůj prezidentský styl. Nejmladší prezident v historii země zatím sází na své charisma, které je jedním z hlavních atributů prezidentského modelu prosazeného v podobě Páté republiky Charlesem de Gaullem a kterého se Macronovému předchůdci Francois Hollandovi fatálně nedostávalo.

Macron mění zaběhnuté pořádky. Na Den Bastily odmítl poskytnout tradiční televizemi vysílaný rozhovor, místo toho pozval zákonodárný sbor, jejž jeho strana krátce po prezidentských volbách ovládla ve volbách parlamentních, do sídla francouzských králů ve Versailles.

Zde představil plány na reformu státních institucí a oznámil blížící se konec výjimečného stavu, který ve Francii trvá již skoro rok a půl. Evropské unii chce dodat druhý dech prostřednictvím konferencí, které by po celé Evropě měly do diskuze o budoucnosti kontinentu přilákat širokou veřejnost.

Funkce francouzského prezidenta je považována za jednu z nejmocnějším v západním demokratickém světě. Prezident hraje tradičně prim v zahraniční politice, díky většině v Národním shromáždění má však nyní Macron jedinečnou šanci protlačit dalekosáhlé změny také na domácí scéně. A podporu pro změny si Macron, zdá se, umí zajistit i obratným PR. Líbivé fotografie dokumentující jeho návštěvu na Le Terrible jsou toho zřejmým důkazem, podívejte se: