Mount Everest - ilustrační snímek.

Mount Everest - ilustrační snímek. Zdroj: Wikimedia

Jak vysoký je legendární Mt. Everest? Nepálská vláda se ho rozhodla proměřit novou technikou

Udávaná výška nejvyšší hory světa, Mount Everestu v Himálaji, je 8848 metrů. Jenže existují kolem toho dohady a různá měření udávají různou výšku. Kvůli velkému zemětřesení v oblasti v roce 2015 existují i spekulace, že legendární hora má dnes jiné parametry, než předtím. Nepálská vláda se to rozhodla vyřešit rozsáhlým měřením, u kterého budou využity nejnovější znalosti a možnosti techniky.

První měření, které bylo považováno za realistické a přesné, provedl v roce 1856 Andrew Waugh a vyšla mu výška 8840. Indové pak použili jiné metody v roce 1955 a dostali se na číslo 8848, které je uznáváno mezinárodní veřejností. To potvrdilo i čínské měření z tibetské strany hory o dvacet let později.

Jenže americká expedice na nejvyšší horu světa vedená v květnu 1999 Bradfordem Washburnem zveřejnila, že Mt. Everest (nepálsky se mu říká Sagarmátha a tibetsky Džomolangma) měří 8850 metrů. A další čínský pokus stanovil výšku v roce 2005 na 8844 metrů a 43 centimetrů.

Jaká je ale skutečnost? Vlastně to jistě nikdo neví. Nepálská vláda se proto podle listu Kathmadu Post rozhodla opět zjistit výšku nejvyššího vrcholu planety.

Podle Ganeše Prasada Bhatta budou tentokráte u toho využity měření a poznatky mnoha vědců a odborníků z celého světa, použito bude měření pomocí GPS, bude měřena vertikální výška, provede se gravitační průzkum a pomohou i matematické výpočtů. Mělo by se jednat o vůbec nejkomplexnější měření v celé historii.

V některých částech Nepálu se začne s měřením ještě tento rok. Práce má být dokončena za dva roky.