Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Reuters

Při nepovedeném očkování přišlo v Jižním Súdánu o život 15 dětí

Patnáct malých dětí přišlo v Jižním Súdánu o život po nezvládnuté vakcinaci, během níž očkování proti spalničkám prováděli dostatečně neproškolení lidé, mezi nimiž byly i děti ve věku 12 let. Všem obětem bylo méně než pět let. S odkazem na dnešní prohlášení jihosúdánského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AP.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

Jihosúdánské úřady uvedly, že za úmrtími stojí lidské pochybení. Při očkování dětí byla použita jen jedna injekční stříkačka a vakcína nebyla uchovávána ve správných podmínkách.

Jihosúdánská vláda slíbila vytvořit komisi, která bude rozhodovat o odškodném pro rodiny obětí.

Očkovat proti spalničkám chce jihosúdánská vláda dva miliony dětí. Na školení lidí, jež budou děti očkovat, se podílí Světová zdravotnická organizace (WHO). Vakcínu zajišťuje Dětský fond OSN (UNICEF).

Nejmladší stát světa Jižní Súdán sužuje od roku 2013 občanská válka. V důsledku nepokojů přišly o život desítky tisíc lidí a více než milion osob bylo nuceno opustit domovy. Desetitisíce obyvatel následkem konfliktu a sucha trpí hladem.