Večeři v Emauzích

Večeři v Emauzích Zdroj: Wikimedia

Sen se stane skutečností. Sbírka umění, kterou rozprodal Oliver Cromwell, se vrací do Londýna

Když se v roce 2012 procházel ředitel Královské akademie umění Christopher Le Brun po horách s hlavním kurátorem sbírek britské královny, zeptal se ho na jeho vysněnou výstavu. Desmond Shawe-Taylor odpověděl, že by to byly královy obrazy. Myslel tím historicky ojedinělou sbírku Karla I., již po jeho popravě v roce 1649 rozprodala republikánská vláda Olivera Cromwella. Sen kunsthistoriků se příští rok stane skutečností. Velká část obrazů se vrátí do Británie, aby zde byla vystavena na jedné z nejočekávanějších výstav dneška.

Karel I. Stuart patřil mezi největší sběratele umění v britské historii. Na svém dvoře shromáždil díla malířů, jako byl Tizian, Van Dyck, Holbein nebo Rubens. Jedinečná sbírka však zůstala pohromadě jen několik let. Poté, co roajalisté prohráli občanskou válku, byl v roce 1649 Karel na dvoře Banqueting House v centru Londýna popraven a republikánská vláda Olivera Cromwella sbírku čítající na 1500 obrazů a 500 soch v souladu s revolučními ideály, odvrhujícími vše zavánějící aristokratickými přežitky, rozprodala po celé Evropě.

Syn Karla I. Karel II. se po restauraci monarchie v roce 1660 pokusil získat sbírku zpět. U přibližně čtyřiceti nejcennějších kusů však nebyl úspěšný. Do svých národních sbírek je mezitím získaly Francie a Španělsko, přičemž jejich součástí jsou skvostná díla dodnes. Plánovaná výstava, na které se podílí Královská akademie umění a Fond královských sbírek, však nyní představí i unikáty, jimiž se běžně honosí pařížský Louvre a madridské Prado. Mnohé obrazy se tak do Británie vrátí po téměř čtyřech staletích.

Per Rumberg, kurátor Královské akademie, ocenil vstřícnost obou galerií. „Obě galerie byly extrémně otevřené a ochotné spolupracovat. Za normálních okolností se vám podaří zapůjčit jeden nebo dva obrazy.“ Louvre však nyní svolil zapůjčit tři, přičemž všechny patří k nejcennějším kouskům sbírky. Dva jsou dokonce vystaveny ve stejné místnosti jako slavná Mona Lisa – jedná se o Tizianovu Večeři v Emauzích a Manželskou alegorii. Do Británie doputuje i Van Dyckův portrét Karla I. na lovu. Španělská národní galerie zapůjčuje obrazů šest.

Třetím partnerem chystané výstavy je britská televizní stanice BBC. Ta u této příležitosti uvede čtyřdílný dokumentární pořad o umělecké sbírce Karla I. a jejích osudech napříč staletími.