Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Vulgární vláda: Ministři se navzájem obviňují ze lží a posílají do "ženských pohlavních orgánů"

Špičky vládní koalice se opakovaně obviňují ze lží a používají vůči sobě vulgarismy. Střety pokračovaly i dnes. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil neúčast šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v debatě v České televizi za zbabělost. Ten naopak v jiné souvislosti vyzval premiéra, aby nelhal. Zároveň podotkl, že "to podělal", když řešil novinové články s redaktorem MF Dnes. Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že Babiš další politiky při jednáních posílal "do ženských pohlavních orgánů".

Sobotka během dnešní debaty v České televizi sáhl oproti svému zvyku několikrát k peprnějšímu slovníku. Nejprve zkritizoval Babiše za to, že do dnešní debaty na rozdíl od šéfů dalších parlamentních stran nedorazil, což označil za zbabělost. V další části pořadu poznamenal, že bylo "zatraceně dobře", že Sněmovna přijala zákon o střetu zájmů. Při debatě o ovlivňování médií Babišem, které mají dokládat nahrávky zveřejněné v poslední době, Sobotka řekl, že ministr financí opakovaně veřejně lhal. Připomněl, že Babiš po nákupu vydavatelství Mafra přísahal, že do obsahu zpráv nebude zasahovat. "Když něco slibujete na zdraví svých nejbližších, tak to snad myslíte vážně, doprčic," řekl Sobotka.

Šéf lidovců v České televizi později poznamenal, že Babiš ostatní na jednáních předsedů poslaneckých klubů a předsedů politických stran posílal "do ženských pohlavních orgánů". "Možná někteří bývalí předsedové vlády by si celou situaci s panem Babišem vyřídili ručně," okomentoval chování šéfa hnutí ANO Bělobrádek s tím, že on a Sobotka jsou "v podstatě klidní lidé". "Musím se smát, když pak (Babiš) říká v médiích, že on takhle mluví jen u lidí, kteří jsou na to zvyklí. Já na to zvyklý nejsem a zvykat si nehodlám," řekl.

Video placeholde
Výzva Bohumila Pečinky poslancům: Zpřísněte zákony nebo zrušte přímou volbu prezidenta! • Martin Bartkovský

K ostřejšímu vyjádření na twitteru sáhl i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), když napsal, že Babiš "je nejen lhář, ale i zbabělec", protože do České televize nepřišel. Babiš na facebooku svou neúčast zdůvodnil tím, že by ostatní nechal opakovat "ty stejné lži". Ve stejném příspěvku napsal, že udělal chybu, když s novinářem MF Dnes řešil materiály proti politickým konkurentům. "Podělal jsem to," uvedl.

Vulgarismy či urážky přední politici v posledních týdnech používají stále častěji. Sobotka například o Babišovi řekl, že stát důkladně "ojebal". Ten naopak na tento týden zveřejněné nahrávce mluví o Sobotkovi jako o "největší svini, kterou jsem poznal" a označil ho za "blbečka".