Výbuch, který zabil vojačku Hildu Claytonovou, která explozi vyfotila.

Výbuch, který zabil vojačku Hildu Claytonovou, která explozi vyfotila. Zdroj: US Army

Výbuch, který zabil vojačku Hildu Claytonovou, která explozi vyfotila.
Hilda Claytonová (22), která zahynula v Afghánistánu.
Výbuch, který zabil vojačku Hildu Claytonovou, která explozi vyfotila.
3
Fotogalerie

Unikátní fotografie zveřejněná po 4 letech: Americká válečná fotografka vyfotila výbuch, který ji zabil

Velmi smutnou, ale mimořádně unikátní fotografii zveřejnilo nové číslo časopisu americké armády Military Review. Je na ní moment výbuchu hlavně minometu, který zabil v Afghánistánu americkou vojačku Hildu I. Claytonovou a čtyři příslušníky afghánské armády. Claytonová, které bylo pouhých 22 let, byla specialistkou armády a fotografovala výcvik a akce americké armády. Vyfotila bohužel 2. července 2013 i moment, který způsobil její vlastní smrt.

Hilda Claytonová byla v roce 2013 na misi v Afghánistánu. Společně s kolegy působila v bojové jednotce v provincii Laghmán na východě země. Američtí vojáci zde kromě přímých bojů také cvičili vojáky afghánské armády. Při jednom z cvičení zřejmě kvůli chybě materiálu vybuchla hlaveň střílejícího minometu, který právě v ten moment fotila Claytonová. Exploze zabila ji i další čtyři lidi. Stalo se tak 2. července před čtyřmi lety.  

Fotografie z této události byla zveřejněna až teď v časopisu americké armády Military Review, a to se souhlasem rodiny Hildy Claytonové. Jako památka na ni i jako dokument toho, že i fotograf může ve válce přijít (dokonce při nechtěném výbuchu) o život.

V textu časopisu se praví, že vojáci, jako byla Hilda Claytonová, jsou speciálně cvičeni, aby v tichosti dokumentovali bojové akce i výcvik jednotek americké armády při nasazení. Často se tak dostávají do velmi nebezpečných situací.

Při pohřbu vojačky její velitel, plukovník Bill Benson připomněl, že „nikdy neodmítla přijmout úkoly na žádné misi“.

Manžel Claytonové pak v jedné diskusi řekl, že jeho žena „milovala svoji vlast, a proto se věnovala své práci, ovšem prázdnotu po ní nic nemůže zaplnit“.