Dva zatčení muži prý chtěli spáchat atentát na prezidentského kandidáta Fillona.

Dva zatčení muži prý chtěli spáchat atentát na prezidentského kandidáta Fillona. Zdroj: The Local

Islamisté chtěli spáchat atentát na francouzského prezidentského kandidáta Fillona

Dva francouzští radikální muslimové, kteří byli zatčeni v úterý v Marseille, chtěli podle médií a policie spáchat atentát na pravicového prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Ten v kampani tvrdě kritizuje fundamentalistický islám a loni na podzim o tom vydal i knihu „Jak porazit islámskou totalitu“. První kolo prezidentských voleb se uskuteční v zemi v neděli 23. dubna.

Francouzská média poměrně neobvykle ihned zveřejnila také jména zatčených, kterými jsou francouzští občané Clement Baur (23) a Merabet Mahiedine (29). Jména byla zveřejněna proto, že předtím přišla policie s podrobnosti o obou zatčených, kteří patří k extrémistickému křídlu islamistů. Podle agentury AFP je zatkli tajní agenti domácí zpravodajské služby DGSI.

Podle deníku L'Express, který se odvolává na policejní zdroje, měli muži spáchat atentát právě na republikánského prezidentského kandidáta Françoise Fillona. V jejich bydlišti měla být nalezena vlajka Islámského státu, výbušniny a chemikálie na výrobu bomb a také výstřižky, na kterých byl Fillon označen jako terč.

Francouzský ministr vnitra Matthias Fekl řekl, že dvojice byla připravena provést útok „v příštích několika dnech“. Muži pocházejí ze severní části země, zda na jih do Marseille jeli kvůli možnému útoku, policie nesdělila.

V posledních dvou letech došlo ve Francii k několika velkým teroristickým útokům, které spáchali islamisté. Zahynulo při nich několik stovek lidí. V zemi galského kohouta proto panuje před prvním kolem prezidentských voleb poměrně napjatá atmosféra.