Soudkyně Šalaamová byla nalezena mrtvá v řece Hudson.

Soudkyně Šalaamová byla nalezena mrtvá v řece Hudson. Zdroj: law.com

První muslimskou soudkyni amerického Nejvyššího soudu našli mrtvou v řece

Ve středu dopoledne nahlásil manžel na policii, že postrádá svou ženu, soudkyni newyorského Nejvyššího soudu Shielu Abdus-Šalaamovou. Šalaamová byla uznávanou soudkyní newyorské nejvyšší instance. Navíc byla vůbec první černošskou muslimskou soudkyní v historii USA.

Mrtvou Shielu Abdus-Šalaamovou našli policisté v řece Hudson poblíž newyorské čtvrti Manhattan. Byla oblečená a podle policejního mluvčího její tělo nejevilo žádné známky násilí. Vyšetřování okolností její smrti však stále pokračuje, policisté kalkulují se dvěma variantami – mohlo jít jak o násilnou smrt, tak o sebevraždu.

Šalaamová, potřetí vdaná rodilá Newyorčanka, byla uznávanou soudkyní. Vystudovala práva na newyorské Kolumbijské univerzitě, pracovala také jako advokátka a posléze jako soudkyně. Ve své kariéře se mnohokrát podílela na klíčových rozhodnutích, jejichž části se staly závazné pro další soudní rozhodování. Jeden z mediálně známějších případů, jimiž se Šalaamová zabývala, je například rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně možnosti párů stejného pohlaví adoptovat děti. Nejvyšší soud se tehdy těchto partnerů zastal a vyslovil názor, že i tito lidé mohou vychovávat děti.

Jakkoli stále není nic jasné, sebevraždy bohužel v rodině uznávané soudkyně nebyly neobvyklé. V roce 2012 spáchala sebevraždu její matka a v roce 2014 její bratr. Deník New York Times upozornil, že obě sebevraždy se odehrály vždy kolem Velikonoc. Jestli se ale soudkyně rozhodla se životem skoncovat sama, zatím není vůbec jasné.