Teresa a Larry Clarkovi.

Teresa a Larry Clarkovi. Zdroj: Facebook

Zvláštní příběh: Manželé, kteří se rádi chodí dívat na popravy

Teresa Clarková a její manžel Larry naplňují zvláštním způsobem literu amerického práva. Postarší pár, který ve virginském městě Waynesboro vede rodinnou firmu na čištění komínů, totiž přihlíží popravám odsouzených k smrti. A už jim to, jak tvrdí, připadá vlastně úplně normální.

Na první pohled to zní zvláštně, ovšem účast veřejnosti při popravách je v USA opravdu procesní nutností. Popravy nejsou jen o lékaři a odsouzeném, ale o týmu lidí, kteří na popravě participují – každý z nich má své místo. Úkol veřejnosti – v tomto případě Teresy a Larryho – je pouze sledovat závěrečný úkon, který završuje trestní řízení s odsouzeným.

Na první popravu šel Larry sám. Na další už společně. „Byl tenkrát velmi zvědavý,“ řekla v rozhovoru pro BBC Teresa, když popisovala manželovy pocity před jeho prvním pozorováním popravy. „Když se vrátil, kladla jsem mu spoustu otázek. Řekl mi, že to musím vidět.“ To se také stalo.

Jejich první popravený byl několikanásobný vrah Douglas Buchanan mladší, který zabil svého otce, nevlastní matku a své dva nevlastní bratry. To se psal rok 1988. Ve státě Virginie – obdobně jako v dalších amerických státech – jsou k přihlížení popravě nutné jen dvě podmínky: beztrestnost a žádná osobní spojitost s popravou, které má dobrovolník přihlížet.

Od roku 1988 pak přihlíželi několika dalším popravám. Celá akce prý probíhá v tichosti. Policisté je před popravou vždy odvezou na dané místo, do místnosti, kde je odsouzený. Toho se služba zeptá, jestli chce něco říct. Podle slov manželů Clarkových neslyšeli nikdy nic extravagantního. „Tak to spusťte. Jsem připravený jít,“ řekl údajně jeden z odsouzených.

Poté, co do odsouzencova těla vpravena smrtící látka, přistoupí k popravenému přihlížející lékaři a konstatují smrt. Manželům Clarkovým pak vždy poděkují za účast a oni se mohou vrátit domů. „Je to poněkud zvláštní, pozorovat, jak se na vás dívá člověk, který se připravuje na smrt,“ uvedla Teresa v rozhovoru pro BBC.

Hlavní důvod, proč je veřejnost u poprav nutná, tkví v zásadách procesních pravidel, jimiž se řídí americké právo: musí existovat svědek, který zkontroluje, že poprava proběhla přesně podle zákona. V kontinentálním prostředí, do něhož patří i Česká republika, existuje obdobné pravidlo: zásada veřejnosti (spolu se zásadou ústnosti, zásadou volního hodnocení důkazů či pravidlem předvídatelnosti) je u nás naplněna možností přihlížet libovolnému soudnímu jednání.