Prostitutky v thajské Pattaye.

Prostitutky v thajské Pattaye. Zdroj: Flickr

Hlavní město sexu, známé středisko Pattaya, čistí thajská junta od prostituce

Thajské letovisko Pattaya má přezdívku „hlavní světové město sexu“. Podle některých odhadů zde působí až 10 tisíc prostitutek a prostitutů. Jenže vojenská junta, která vládne zemi od května 2014, chce obchod se sexem zlikvidovat. Problémem je, že prostituce není v „zemi úsměvů“ úplně ilegální, ale omezují ji nejrůznější vyhlášky. „Zcela ji odstranit“, jak si přeje junta, proto nejde.

Vojenská vláda, která se chopila před třemi lety moci po dlouhém období politické nestability, vydává prohlášení proti provozování prostituce opakovaně a ohání se u toho právě vyhláškami o „narušování veřejného pořádku“. Některá místa obchodu se sexem se jí skutečně podařilo zlikvidovat, ale prostituce je provozována dál. Navíc za ní tradičně do Thajska přijíždějí miliony turistů, především mužů.

„Nařídil jsem policii ve městě Pattaya, aby zlikvidovalo sexuální průmysl,“ oznámil 21. února premiér, generál Prajút Čan-Oča. Podobně hovoří Kobkarn Wattanavrangkulová, ministryně turistiky a sportu.

A skutečně. V minulých dnech byla v Pattaye nechvalně známá Walking Street, kde se to prostitutkami dříve jen hemžilo, poloprázdná. Policejní zásahy byly především zde nesmlouvavé. Ovšem v jiných uličkách byl sex nabízen dál. Cena? Většinou 2000 bahtů, tedy kolem 1400 korun.

Prostituce je také jakoby skryta (přesto všichni o tom ví) v masážních salonech. Samozřejmě ne ve všech, ale pokud vám sdělí, že masáž je také možná s „happy endem“, tak to znamená sex.

Rozmach prostituce má zásadní vliv nejenom na počet zahraničních turistů (těch minulý rok dorazilo do země rekordních více než 32 milionů), ale vedl i k tomu, že 60 procent návštěvníků Thajska tvoří muži. Známá místa, kde se provozuje prostituce (v Bangkoku například ulice Patpong, na ostrově Phuket ulice Bangla), se pak v minulých letech stala vyhledávaným místem pro turisty z Číny, kterých loni přijelo téměř 9 milionů. Číňané se většinou pohybují ve skupinách, prostitutky na ulicích si fotí, ale často mezi zákazníky nepatří.

Thajci věnující se prostituci proti zásahům policie namítají, že sex zabezpečuje jejich rodinám dobrý příjem a dětem potřebné peníze na školy. Junta ale ustoupit nechce.

Právě ve městě Pattaya kdysi thajská prostituce vznikla a to v 60. letech minulého století, kdy sem začali jezdit na dovolenou američtí vojáci, kteří tehdy sloužili ve Vietnamu. Po nich začali sexuální služby v Thajsku vyhledávat i Němci, Skandinávci, Nizozemci či Australané. Potom se přidaly i další národy, včetně Čechů.