Video placeholde
Výbuch v petrohradském metru.
Výbuch v petrohradském metru.
Výbuch v petrohradském metru.
Výbuch v petrohradském metru.
Výbuch v petrohradském metru.
8
Fotogalerie

V petrohradském metru explodovala nálož. Výbuch si vyžádal nejméně 10 mrtvých

Nálož trhaviny ve vagonu metra dnes v Petrohradu zabila nejméně deset lidí a kolem 50 dalších zranila. Podle ruských médií výbuch rozmetal část soupravy mezi dvěma stanicemi v centru. Prezident Vladimir Putin, který dnes shodou okolností ve druhém největším ruském městě pobývá, uvedl jako jednu z možných příčin incidentu terorismus. Mluvčí ruské generální prokuratury petrohradskou událost přímo označil za teroristický útok.

Podle televizní stanice Rossija 24 ještě před explozí byla jiná stanice metra uzavřena a evakuována kvůli výskytu podezřelého předmětu.

Rusko bylo v minulých letech terčem několika krvavých útoků, jejichž pachateli byli extremisté ze severního Kavkazu. Útoky na civilní cíle v poslední době hrozili i bojovníci Islámského státu v souvislosti se zásahy ruské armády v Sýrii.

Vagon metra podle prohlášení policie explodoval mezi stanicemi Těchnologičeskij institut a Sennaja ploščaď v centru města. Všichni zranění byli evakuováni do petrohradských nemocnic, o jejich identitě ale ruská média zatím neinformovala. "Zda jsou mezi oběťmi nebo zraněnými Češi, to v tuto chvíli zatím nevíme," řekla ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Čeští diplomaté v Petrohradu jsou v kontaktu s místními úřady.

 

 

Provozovatel metra oznámil, že po explozi uzavřel sedm stanic. Policie má nyní zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě, zejména ve veřejné dopravě. Lidé jsou při vstupu do petrohradské podzemní dráhy podrobováni kontrole a přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na místním letišti Pulkovo.

Ruské bezpečnostní složky v reakci na petrohradský incident posílily ostrahu také v moskevském metru, na hlavních silnicích a výpadovkách i na letištích metropole.

Podle Putina vyšetřovatelé v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. "Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu. Vyšetřování dá v nejbližší době odpovědi na otázku, co se stalo," citovala prezidenta agentura TASS.

Mapka petrohradského metra s místy,. kde došlo k explozím.Mapka petrohradského metra s místy,. kde došlo k explozím.|Twitter

Online přenos sledujte zde >>>