Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku.

Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku. Zdroj: reprofoto

Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku.
Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku.
Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku.
3
Fotogalerie

VIDEO: Moderátor CNN snědl kus lidského mozku během natáčení

Poslední díl dokumentárního pořadu Believer vyvolal v USA silnou odezvu. Moderátor Reza Aslan v něm navštívil hindskou sektu kanibalů Aghori a v rámci jednoho z rituálů pozřel i opečený kus lidského mozku. Veřejnost ho z velké části odsoudila, ale samotný moderátor činu zdá se nelituje.

"Jsem velmi rozrušen tím, že CNN využívá svou moc a vliv k tomu, aby u lidí ještě zvětšila strach z hinduismu. Aslan evidentně jen hledá senzační a absurdní způsob, jak ukázat hinduismus," uvedla Tulsi Gabbard, jediná členka amerického kongresu, která se k tomuto náboženství otevřeně hlásí.

Ta navíc CNN vyčítá, že v rámci pořadu zazní falešné stereotypy o kastovním systému, karmě a reinkarnaci, proti nimž hinduisté odjakživa bojují. Panují tak obavy, že v kontextu současných protiislámských nálad části Američanů, podpořených kontroverzními imigračními kroky prezidenta Trumpa, se může nenávist obrátit i proti hinduistům.

Reza Aslan, jenž se dlouhodobě hlásí k islámu, to odmítá a je pravdou, že již během pořadu několikrát upozornil na to, že indická sekta Aghori nereprezentuje mainstreamový hinduismus. Ve skutečnosti se jedná jen o zhruba stovku lidí, proti jejichž kanibalistickým zvykům protestuje i tamní obyvatelstvo.

Video placeholde
Moderátor Reza Aslan snědl kus lidského mozku. • CNN

Vyvolané kontroverze ale moderátor CNN rozhodně nelituje. V rámci natáčení si nechal pomazat obličej popelem z lidských ostatků, pil alkohol z lidské lebky a rozhořčení okolo snězeného kusu mozku ještě přiživuje.

"Chcete vědět, jak chutná mozek mrtvého chlapa? Jako uhlí. Bylo to spálené, až to křupalo," napsal Aslan na svůj Facebook.

Vedení CNN na skandál zatím nijak nereagovalo.