Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Doktor odmítl ošetřit pětiletou dívku, protože přišla pozdě na kontrolu. Dítě poté zemřelo

Britský soud řeší tragický případ z ledna předminulého roku, kdy matka vezla na kontrolu své pětileté dítě k neurologickému specialistovi. Lékař dítě odmítl ošetřit s tím, že se o osm minut zpozdili oproti času, na nějž byla holčička objednaná. Druhý den pak dítě po silném epileptickém záchvatu zemřelo.

Matka u soudu tvrdila, že se nezpozdily s dcerou o osm, nýbrž pouze o 4 minuty. Doktor, který pochybil, byl předvolán před příslušný orgán lékařské komory, kde byl na neveřejném jednání nucen vysvětlit svůj postup. A zřejmě si jej obhájil, protože i nadále ordinuje. Jak krátce uvedl pro britský deník Telegraph, odešel ale z jednání „ocejchovaný“, takže je otázka, jak se s tímto „cejchem“ vyrovnají jeho další pacienti. Blíže se však doktor Rowe, ordinující ve velšském městě Newport, odmítl vyjádřit.

Jediné potrestání doktora bylo prozatím půlroční suspendování. Protože na něj však byla podána žaloba rodiči zesnulé dívky, předpokládá se, že bude muset uhradit i finanční odškodnění. Podle zprávy, kterou má k dispozici Daily Telegraph a která analyzuje, co bylo hlavní příčinou dívčiny smrti, spočívalo hlavní pochybení na doktorovi. Ten se měl rodičů i dívky zeptat, jaký je její zdravotní stav. Kdyby tak učinil před tím, než ji poslal domů s tím, ať přijde druhý den ráno, mohl podle závěrů zprávy rozpoznat, že se její zdravotní stav zhoršil.

Doktor argumentoval, že matka s dcerou přišly rozhodně později než o 4 minuty a že když se konečně ukázaly, byl již v „v polovině“ vyšetření dalšího malého pacienta. Když zaklepaly na jeho ordinaci, už tam tedy byl jiný pacient.