Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg - ilustrační snímek.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg - ilustrační snímek. Zdroj: NATO

NATO vybuduje v Itálii středisko sledující možná ohrožení z jihu

Na aliančním velitelství v italské Neapoli vznikne středisko, které se bude zabývat možným ohrožením členských zemí NATO z jižního směru. Novinářům to dnes při příchodu na jednání ministrů obrany členských zemí řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

"Pomůže nám to koordinovat informace o krizích v zemích jako je Libye či Irák a řešit terorismus a další výzvy, které z regionu vycházejí," vysvětlil.

Lodě NATO podporují operaci Evropské unie Sophia, která se snaží zastavit migrační proud ze severu Afriky, především z Libye, k jižním břehům Evropy. NATO také úzce spolupracuje například s Tuniskem či Jordánskem, kterým pomáhá s výcvikem jejich speciálních sil.

Aliance už sdílením zpravodajských informací a svými letouny AWACS podporuje mezinárodní koalici bojující proti Islámskému státu, kterou vedou Spojené státy. Do činnosti této koalice jsou nějakým způsobem zapojeny všechny členské země NATO.

Washington a nová americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa mají zájem o ještě širší podíl aliance na boji s terorismem.

"Budeme dnes mluvit o tom, jak se může NATO zapojit ještě více," připustil Stoltenberg. Připomněl ale zároveň práci aliance v Afghánistánu, kde vojáci NATO stále působí v misi na podporu místních sil, či v Iráku. Tam skromně, přítomností zatím ani ne desítky lidí, začíná snaha NATO cvičit důstojníky irácké armády přímo na iráckém území. NATO výcvik dosud organizovalo v jiných státech, především v Jordánsku.

Pro NATO je významným tématem také kyberobrana. Loni podle Stoltenberga aliance zaznamenala měsíčně v průměru 500 počítačových útoků, na které museli reagovat příslušní experti. Proti rok 2015 je to nárůst o 60 procent. "Posílili jsme ochranu našich sítí, zřídili týmy rychlé reakce a pomáháme spojencům zlepšit jejich národní obranu," řekl generální tajemník. Ministři by ve čtvrtek měli potvrdit nový plán kybernetické obrany NATO.