Předávání cen SAG: Simon Helberg známý ze seriálu Teorie velkého třesku protestoval už na červeném koberci spolu s manželkou

Předávání cen SAG: Simon Helberg známý ze seriálu Teorie velkého třesku protestoval už na červeném koberci spolu s manželkou Zdroj: Profimedia

Předávání cen SAG: Herci ze seriálu Stranger Things v čele s Winonou Ryder a Davidem Harbourem
Předávání cen SAG: Ashton Kutcher
Předávání cen SAG: Julia Louis-Dreyfus připomněla příběh jejího otce, který byl uprchlíkem během druhé světové války, když prchal z nacisty okupované Francie
Předávání cen SAG: Meryl Streep a herec Simon Helberg s manželkou
Předávání cen SAG: John Lithgow podpořil Meryl Streep
13
Fotogalerie

Hollywood opět válčí s Trumpem. Předávání hereckých cen se zvrhlo v masívní protestní akci celebrit

V Los Angeles se v neděli předávaly tradiční ceny SAG, jež uděluje Sdružení filmových a televizních herců. I když soška nahého muže držícího masku komedie a tragédie nepatří mezi úplně nejsledovanější filmové ceny, třiadvacátý ročník udílení této trofeje se přesto zapíše do historie. Slavnostní ceremoniál se odehrával totiž dva dny poté, co Donald Trump podepsal exekutivní příkaz o nepřijímání uprchlíků, a většina „děkovných“ řečí se tak změnila v protest proti americkému prezidentovi.

Zatímco na předávání Zlatých glóbů se do Trumpa opřela jenom Meryl Streepová, během večera SAG protestovalo hned několik celebrit. Nejhlasitěji se ozval celý herecký ansámbl seriálu Stranger Things v čele s Winonou Ryderovou a Davidem Harbourem. Ten uvedl, že on i všichni jeho kolegové protestují proti týrání, které Trump svým podpisem způsobil, a stojí na straně uprchlíků.

Herec Simon Helberg, známý ze seriálu Teorie velkého třesku, protestoval už na červeném koberci. Spolu s manželkou vystoupil proti zákazu vstupu muslimským uprchlíkům. Velký potlesk vyvolala už svou přítomností Meryl Streepová, jež protestovala už během Zlatých glóbů, a její herecký kolega John Lithgow jí přímo z pódia vzkázal, že ve své řeči vystihla to, co si on sám o Trumpovi myslí.

Dalším silným řečníkem byl herec Ashton Kutcher, který prohlásil, že všichni momentálně zadržovaní lidé na letištích do „jeho Ameriky“ rozhodně patří. Dále uvedl, že sice respektuje Donalda Trumpa jako prezidenta, ale s jeho kroky se rozhodně nehodlá smířit. Herečka Julia Louis-Dreyfusová připomněla příběh jejího otce, který byl uprchlíkem během druhé světové války, když prchal z nacisty okupované Francie. Na to konto prohlásila, že Trumpův zákaz je neamerický a ona hodlá za práva uprchlíků bojovat.

S dalšími útoky na prezidenta Trumpa přímo ten večer vystoupili herci Mahershala Ali, William H. Macy, Sarah Paulsonová a Kerry Washington. Bouře se strhla i na Twitteru. Herec Kal Penn, známý ze seriálů Dr. House či Jak jsem potkal vaši matku, čelil několika agresívním tweetům a v reakci na události založil fond na podporu syrských uprchlíků.

Zpěvačka Rihanna přirovnala Trumpa k nemorálnímu praseti a režisér Moore se jménem USA omluvil muslimům po celém světě a podotkl, že Trumpa nevolila většina Američanů. Miley Cyrusová na svůj Twitter umístila obrázek, že stojí na straně imigrantů.