Kavárna Starbucks na Václavském náměstí v Praze

Kavárna Starbucks na Václavském náměstí v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

Policie chrání londýnskou kavárnu Starbucks před útokem demonstranů
Starbucks
Starbucks změnil logo
Starbucks to tentokrát projel.
Kelímek kávy Starbucks s novým logem
8
Fotogalerie

Řetězec kaváren Starbucks hodlá přijmout 10.000 uprchlíků

Americký řetězec kaváren Starbucks hodlá během příštích pěti let přijmout 10.000 uprchlíků. Oznámil to generální ředitel podniku Howard Schultz v reakci na páteční imigrační výnos nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tento výnos podle Schultze vyvolal "zmatek, překvapení a odpor".

Schultz, který během volební kampaně podporoval Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou, v otevřeném dopisu zaměstnancům uvedl, že plán na přijímání uprchlíků se týká provozoven řetězce Starbucks po celém světě. Nábor podle něj začne ve Spojených státech, kde se soustředí na imigranty, kteří spolupracovali s americkou armádou. Starbucks provozuje více než 25.000 kaváren v 75 zemích.

Trump v pátek na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze sedmi zemí, s nimiž jsou spojené obavy z terorismu.

Na Trumpův výnos o víkendu zareagovaly také další americké podniky. "Nevpouštět uprchlíky do Ameriky není správné a my musíme stát při těch, které to zasáhne," uvedl Brian Chesky, spoluzakladatel a generální ředitel internetové služby Airbnb zprostředkovávající pronájem ubytování. Dodal, že Airbnb zajistí bezplatné ubytování každému, kdo se kvůli Trumpovu výnosu nedostane do Spojených států.

Generální ředitel technologického gigantu Apple Tim Cook v dopisu zaměstnancům uvedl, že Trumpův výnos není "politikou, kterou podporujeme". Zároveň slíbil pomoc zaměstnancům, kterých se výnos dotkne. Trumpův výnos kritizovali také například šéfové internetových společností Google a Facebook. "Mnozí lidé, které tato politika negativně zasáhne, jsou velkými podporovateli USA," prohlásil zakladatel a generální ředitel výrobce elektromobilů Tesla Motors Elon Musk.