Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Rozveze Santa dárky v tričku? Na Severním pólu jsou teploty o 20 stupňů vyšší, než je vánoční průměr

Bude letos legendární Santa Claus rozvážet dárky dětem na severní polokouli v tričku? Pokud by tak činil i na Severním pólu, bylo by mu v jeho tradičním oblečení hodně teplo. Vědci z Oxfordské univerzity oznámili, že teploty mohou být na Severním pólu o letošních Vánocích až o 20 stupňů vyšší, než je tamní průměr.

Už teploty v listopadu a prosinci byly na Severním pólu vyšší o 5 stupňů, než činí průměr. Podle vědců za to mohou klimatické změny. Satelitní snímky také ukázaly, že vrstva ledu v Arktidě je druhá nejmenší za dobu prováděných měření. Doktorka Friederike Otto z Oxfordského institutu ekologických změn, který patří k slavné univerzitě, stanici BBC řekla, že „vlna veder přichází každých zhruba 1000 let, ale teď jsou podle nás spojeny se změnou klimatu, ke kterému přispěl svoji činností člověk“.

 

Měření a projekce vědců ukazují, že na Štědrý den mají být na Severním pólu teploty blízké nule. Jenže to je o hodně více, než je zde obvyklé. Ze severního Atlantiku sem proudí přes Špicberky teplý vzduch, který vytváří mraky a ty zabraňují úniku neobvyklého tepla z těchto míst světa. Doktorka Otto předpovídá, že pokud bude oteplování pokračovat, tak to bude mít dopady na ekosystém v rozsáhlých oblastech severní polokoule.

 

Také Thorsten Markus z americké agentury NASA řekl, že teplota na Severním pólu je „velmi neobvyklá“. Stanice BBC se kvůli svátkům Markuse také zeptala, zda vysoké teploty mohou nějak ovlivnit cesty Santa Clause s dárky. Ten odpověděl, že Santovy saně se „vyrovnají s jakýmikoli podmínkami“. Ale dodal, že v budoucnosti bude možná legendární postava jezdit jen v lehké bundě.