Migranti ve Středozemním moři svádí boj o holé životy. Ti šťastnější se dostanou na břeh Sicílie.

Migranti ve Středozemním moři svádí boj o holé životy. Ti šťastnější se dostanou na břeh Sicílie. Zdroj: ČTK

Kromě italské pobřežní stráže pomáhají do bezpečí migrantům z Libye i Španělé
Migranti ve Středozemním moři svádí boj o holé životy. Ti šťastnější se dostanou na břeh Sicílie.
Itálie je pod tlakem migrantů z Afriky. Italové je zachraňují ze Středozemního moře
3
Fotogalerie

Pohraniční stráž EU vznesla obvinění proti neziskovým organizacím, které pomáhají uprchlíkům

Pohraniční stráž EU (Frontex) vznesla zásadní obvinění proti neziskovým organizacím působícím v Středozemním moři v rámci údajné snahy pomoci uprchlíkům. Podle Frontexu neziskové organizace nejspíše nějakým způsobem spolupracují s pašeráky na organizování nelegální imigrace do Evropy. O obvinění píše mezinárodní ekonomický deník Financial Times v článku „EU border force accuses charities of collusion with migrant smugglers“ a odvolává se na důvěrné zprávy určené vedení EU a vypracované pracovníky agentury Frontex.

Obvinění vznesená Frontexem jsou vyústěním dlouhodobého sporu mezi pracovníky Frontexu a neziskovými organizacemi o tom, jak řešit uprchlickou krizi v Středozemním moři. V důvěrné zprávě předané představitelům EU minulý měsíc pracovníci Frontexu píší o podezření, že imigranti dostali přesné instrukce před vyplutím na moře, jakým směrem se mají vydat, aby se dostali k lodím nevládních organizací, které jim pak pomáhají na cestě do Itálie.

V jiné zprávě byli pracovníci Frontexu ještě otevřenější a píšou v ní o propojení sítí pašeráků s evropskými nevládními humanitárními organizacemi. Nevládní organizace poskytující v Středozemním moři pomoc uprchlíkům ovšem všechna tato obvinění ze strany Frontexu popřely, jak píše  deník Financial Times. Ten také cituje například Aurelii Ponthieu z organizace Lékaři bez hranic či Rubena Neugebauera ze Sea Watch, který obvinil orgány EU, že chtějí kriminalizovat pomoc imigrantům ze strany nevládních organizací v Středozemním moři, a proto proti nim vznášejí takováto obvinění.

Pracovníci Frontexu si také stěžují na to, že zadržení ilegální imigranti odmítají spolupracovat s úřady a tvrdí, že jim to doporučily nevládní humanitární organizace. Pracovníci Frontexu také zjistili, že počet zachráněných lodí v důsledku vyslání záchranného signálu klesl, ale naopak radikálně stoupl počet imigrantů zachráněných loděmi nevládních humanitárních organizací.

Podle informací deníku Financial Times stoupl počet imigrantů na trase Lybie–Itálie v letošním roce o 15 % oproti loňskému roku a zatím touto cestou přišlo do Evropy přibližně 170 000 lidí.