Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio Zdroj: ctk

Leonardo DiCaprio
Leonardo Dicaprio
2
Fotogalerie

Celebrity otáčejí. Leonardo DiCaprio se sešel s Trumpem a našli společnou řeč

Musí to být k vzteku. Věci, které většina médií v případě zvolení Donalda Trumpa prorokovala, se vyvíjejí jinak. Americké celebrity neodcházejí do emigrace a některé už dokonce nového prezidenta navštěvují. Jako slavný herec Leonardo DiCaprio, který s ním ve středu 90 minut hovořil o obnovitelných zdrojích energie či změnách klimatu. Přičemž se dlouho tvrdilo, že Trump to druhé naprosto zpochybňuje.

DiCaprio je známý aktivista, který se dlouhodobě věnuje otázkám klimatických změn a obnovitelným zdrojům energie. O tom prý s prezidentem hovořil hodinu a půl a měli se shodnou, že byznys kolem zelené energie může vytvořit miliony nových pracovních míst. Trump v předvolební kampani ale zpochybňoval, že výsledky klimatologů o změnách ve světě jsou realistické a že za problémy stojí především člověk. Di Caprio si myslí přesný opak.

Podle některých informací však Leonardo DiCaprio teď jistým způsobem Trumpovi pomůže. Prezidentova dcera Ivanka prý totiž pro něj našla „funkci“. Měl by být jakýmsi vyslancem americké vlády v otázkách životního prostředí. Ivanka, která má velký vliv na otce, to má prosazovat i přes odpor některých Trumpových spolupracovníků.

V případě DiCapria by se přitom jednalo o zajímavý posun. Je známo, že kvůli názoru na klimatické změny má poměrně blízko k prezidentovi Baracku Obamovi. A koprodukoval také nový dokumentární film režiséra Martina Scorseseho Before the Flood (česky překládán Je s námi konec?), kterého premiéra byla naplánována jen pár dní před americkými prezidentskými volbami a podle všeho je měla ovlivnit v neprospěch Trumpa.

Leonardo DiCaprio DVD s filmem věnoval ve středu při schůzce také Ivance Trumpové a její otec pak slíbil, že se na něj „podívá“. Ve filmu mají hlavní role Obama, Clinton, šéf OSN Pan Ki-mun či papež František. A všechno co říkají, je v určitém rozporu s tím, co tvrdil předtím Donald Trump.

Novému prezidentovi se ale podle všeho líbí záměr nadace DiCapria, která nechala zpracovat velmi podrobný plán, jak rozpoutat velkou ekonomickou obnovu napříč Spojenými státy, která bude zaměřena na investice do obnovitelných zdrojů energie a přispěje k zlepšení životního prostředí. Nová pracovní místa jsou jedním z hlavních bodů programu Trumpa.

Původně se očekávalo, že Trump bude vetovat Pařížskou dohodu o změně klimatu, která má omezit emise CO2 od roku 2020. Ta začala platit 4. listopadu. Teď se zdá, že prezident USA od ní nakonec neustoupí. Čímž by vyrazil svým protivníkům další trumf.

Trailer k filmu Before the Flood, který koprodukoval Leonardo DiCaprio: